Her işim dişe dokunmalı

GİRİŞ TARİHİ:  19.06.2010, 19:44 GÜNCELLEME TARİHİ:  19 Haziran 2010 Cumartesi, 19:46

Sosyal sorumluluk projelerine verdiği destekle tanınan Yetkin Dikinciler: "Yaptığım her işin eninde sonunda bir dişe dokunurluğu olsun ve attığım taş, ürküttüğüm kuşa değsin isterim"

Koç Grubu'nun 'Yeşil Bilgi Platformu' adlı çevre projesine destek veren Yetkin Dikinciler; 'çevreci bir birey' olduğunu söyledi ve ekledi: "Başka İstanbul yok sözünü duyduğumdan beri, hep 'başka gezegen yok' diye düşünürüm. Bir balığı küçükken avladığımızda, ağları sık tuttuğumuz için kaçamıyorlar. Eğer biz denizi korumak istiyorsak, ağları genişletelim ki seneye de ürün alalım..."

PET ŞİŞEYE HAYIR
Çevreci projelere destek verirken, bireysel anlamda da çevreci bir hayat mı sürüyorsunuz? Mesela bazıları uçağa binmiyor, bazıları cam şişeleri dönüşüm kutularına atıyor... Sizin böyle çabalarınız var mı? Tabii ki var... Cam şişe ve kavanozlar kullanmaya çalışıyorum. Pet şişelerle başım belada! Mecburen aldıklarımı da olduğu gibi atmıyorum. Avucumda sıkıp sıkıp, yerini daraltıyorum. Doğal kaynakları korumaya çalışıyorum. Rahmetli anneannem "Yavrum arkadan gelirken elektriği söndürün. İktisat edin yavrum" derdi... Diş fırçalarken, el yıkarken musluğu açık bırakmam. Basit şeyler ama hep beraber yapınca muhteşem sonuç veriyor.
Çevreyi kirleten birilerini uyarır mısınız? Her zaman... Bu toprakları, bu gezegeni paylaşıyorum ve uyarmaya hakkım var.

ZORUNLULUK YOKTUR
'Sanatçı örnek olmalı' denir... Çevre konusunda da bu söylem geçerli midir? Kendiliğinden olabilir... Çünkü sanatçı, parmakla işaret edilendir. Kameraların çevrildiği kişidir. Bu anlamda kendisine çeki düzen vermesinde fayda vardır ama zorunluluk değildir. "Sanatçı şunu yapmalıdır" diye bir şey yoktur; sanatçı istediğini yapar. Kimse kimseye "Biz katıldık ama sen gelmedin" gibi bir eleştiri yöneltme hakkına sahip değildir.

TİTREŞİM YARATABİLİR
Toplumsal olaylara gönüllü olarak katılmak sanatçılığın doğasında yok mudur? Vardır ama bu bir yerlerde toplanılıp, yürürken bağırmak zorunluluğu değildir. Sanatçı, işini yapar. Gider akşam sahnede bir söz söyler, o meydanda çıkan sesin titreşiminden daha fazla titreşim yaratabilir.
Peki siz söz söyleme kaygısı ile bir iş yaptınız mı? Sinemada, tiyatroda söz söyleme kaygısı hissetiniz mi?Direkt o kaygıyla yola çıkmadım ama yaptığım her işin eninde sonunda bir dişe dokunurluğu olsun isterim. Attığım taş ürküttüğüm kuşa değsin isterim.

'PROFESYONEL' SEVİNDİRDİ
YETKİN DİKİNCİLER, ' Profesyonel ' oyununa geçtiğimiz sezon gösterilen ilgiden çok memnun: "Gerçekten seyircinin ilgisine mazhar olduk ve kapalı gişe tabir ettiğimiz deyimle oynadık. Zonguldak, Adapazarı ve Adana'ya turne yaptık. Gelecek yıl eminim ki başka turneler de olacak. Ekim ayında ' Profesyonel 'e tekrar devam edeceğiz. Bu arada bir de Antalya turnemiz olacak."
CANLI YAYIN