Kadın başbakana kadın eş

GİRİŞ TARİHİ:  29.06.2010, 08:50 GÜNCELLEME TARİHİ:  29 Haziran 2010 Salı, 08:51

İzlanda'nın lezbiyen kadın başbakanı Sigurdardottir gay evlilik yasası meclisten geçince, 8 yıldır ilişki yaşadığı kadın sevgilisi Jonina Leosdottir ile dünya evine girdi

Eşcinsel olduğunu açıklayan ilk kadın başbakan olan, Kuzey Avrupa ülkesi İzlanda'nın Başbakanı Johanna Sigurdardottir, meclisten eşcinsel evliliğe izin veren yasa geçer geçmez ilk iş sevgilisiyle hayatını birleştirdi. Ülkede yayın yapan RUV televizyon kanalının haberine göre, geçen yıl yaşanan mali krizin ardından Şubat 2009'da başbakanlık koltuğuna oturan Sigurdardottir, 2002 yılından bu yana birlikte yaşadığı Jonina Leosdottir ile dünya evine girdi.

TARİHE GEÇTİ

68 yaşındaki Başbakan Johanna Sigurdardottir, göreve geldikten sonra yazar sevgilisiyle birlikte resmi kurumlara başvurarak medeni kanunda eşcinsellerin evlenebilmesi için gerekli değişikliğin yapılmasını talep etmişti ve bu amaçla hayli çaba sarf etmişti. Çift, İzlanda Meclisi'nden 12 Haziran'da geçen yasa değişikliğinin pazar günü yürürlüğe girmesiyle birlikte soluğu nikâh masasında aldı. Sigurdardottir, pazar günü attığı imzayla, eşcinsel evlilik yapan ilk kadın başbakan olarak da tarihe geçti.
CANLI YAYIN