Kendime asla 'sanatçı' dedirtmem

GİRİŞ TARİHİ:  02.08.2010, 11:53 GÜNCELLEME TARİHİ:  02 Ağustos 2010 Pazartesi, 11:53

Sözü ve müziği Sezen Aksu'ya ait 'Herkes Haklı' adlı parça ile müzikseverlerin karşısına çıkan Betül Demir: Müzik dünyasında herkes kendine 'sanatçı' diyor. Benim adımın yanına bu sıfatın konulmasını asla istemem. Çünkü ben sanatçı değil, sadece şarkıcıyım

Yaklaşık beş yıldan bu yana sahnelerde olan Betül Demir, Sezen Aksu imzalı 'Herkes Haklı' adlı şarkı ile ilk single'nı yaptı. "En iyisini yapmak istediğim için uzun süre bekledim" diyen Demir, müzik dünyasını, günlük yaşantısını, evlilikle ilgili düşüncelerini ve hedeflerini GÜNAYDIN'a anlattı...

TOPARLAMAYA GELDİM
Son günlerde tartışılan "Single yapmak işin kolayına kaçmaktır" iddiasına katılıyor musunuz?
Son derece gereksiz bir tartışma bu. Çünkü dünyada müzik sektörü böyle işliyor. Her sanatçı önce single çıkarır dikkat çeker, peşinden albümü gelir. Benim yeni şarkım 'Herkes Haklı'nın söz ve müziği Sezen Aksu'ya ait. Düzenlemelerde ise Ozan Çolakoğlu ve Emirhan Cengiz'in imzaları var. Albümü hazırlarken 'Herkes Haklı'nın enerjisinden o kadar etkilendik ki bir an evvel paylaşmak istedik. Albüm Eylül'de çıkacak mesela. Birbiri ardına yapılan aynı türde şarkılardan o kadar yoruldu ki kulaklarımız. Ben bir bakıma ortalığı toparlamaya geldim.

Bu müzik enflasyonunda albüm çıkarmak risk değil midir?
Eğer bir işi samimiyetle yapıyorsanız aldığınız risk size pozitif döner. Sezen Aksu ve Ozan Çolakoğlu ile çalışmak asla risk olamaz zaten.

Daha önce 'müzik kirliliği' dediniz, 'aynı şarkılar' dediniz. Konuyu biraz daha açar mısınız?
Tabii ki şarkı söylemek de müzik yapmak da kimsenin tekelinde değil. Yeter ki yetenekli olsun. Ama aynı şeyleri tekrar ederseniz kötü sonuca katlanmak durumunda kalırsınız. Aslında insanlar da iyi olanı görebiliyor. Yetenekle, samimiyet çok önemli, onların olmadığı noktada es geçiliyorsunuz. Sektörün en önemli sorunu bu. Yanlış insanlara yanlış prodüksiyonlar yapılması.

SEZEN AKSU BÜYÜK ŞANS
Sizin Sezen Aksu desteğiniz var tabi? Şanslısınız di mi?

Evet şanslıyım. Ben bu konuda dünyanın en şanslı insanıyım. Sezen Aksu gibi bir değer bana destek veriyor. Ayrıca kardeşim Sude Bilge Demir. Aynı evde adeta bir hit makinesiyle yaşıyorum.

Genelde sanatçılar ailesini çok yakınında tutmaz. Sizde böyle değil galiba?
Sude benim kardeşim ama her türlü planımızı birlikte yaparız. Çünkü onun müthiş bir zekası ve öngörüsü var. 2006 yılında, 24 yaşındayken prodüktörlüğümü üstlenerek o kadar genç yaşta büyük sorumluluk alabilmesi beni en çok etkileyen şeylerden birisidir. Benim bu yere gelmemde Sude'nin büyük payı vardır. Ayrıca ailemden asla kopuk yaşayamam. Halen ailemle yaşıyorum.

EVLİLİK KISMET İŞİ
Halen ailenle yaşadığına göre evlilik planın yok galiba?

Hiç bilemiyorum, kader kısmet ama klipte gelinlik giydim. Belki yakında evlilik çalar kapımı. Evliliğin sanat hayatımı etkileyeceğini düşünmüyorum. Bütün dünya starlarına bakın hepsi evlenip çocuk doğuruyor. Benim gibi bir deliyi bir deli bulabilir ancak. Kısmet bu işler.

Sanatçının veliahtı olur mu?
Kimse veliaht olmayı aklından geçirmesin. Çünkü dünyaya bir tane Sezen Aksu, Ajda Pekkan, Nilüfer gelir. Bizler ancak kendi ismimizle bir yer edinebiliriz. "Ben şunun yerine geleceğim" demeyi büyük saygısızlık olarak algılıyorum.Örneğin bir Zeki Müren'in yerine kimi koyabilirsiniz?

Peki sanatçının emeklilik hayatı olabilir mi sizce?
Asla... Benim olmasın. Ben Zeki Müren gibi sahnede ölmek istiyorum. O giyiminden konuşmasına, şarkılarına kadar bir fenomendir. Tarkan da öyle.

Starlık sizce doğuştan mı?
Evet. Kesinlikle sonradan olunacak bir şey değil. Ancak popülerlik başka bir şey.
Siz özel hayatınızla hiç gündeme gelmiyorsunuz. Özel hayatıyla prim yapan birçok ünlü var.
Özel hayatınızı nasıl sergilediğiniz önemli. Ben çok fazla ortalıkta olmayı sevmiyorum. Magazincilerin ortasına gidip "Beni çekmeyin" demek bana komik geliyor.

HINCAL ULUÇ'LA SOHBET ETMEK BÜYÜK BİR KEYİF
Özel hayatınızda kimlerle neleri konuşmayı, tartışmayı sever siniz?

Türkiye'nin gündemini en çok Hıncal Uluç'la konuşmaya bayılıyorum. Hıncal Uluç yakın arkadaşlarımdan. Meşhur kahvaltılarımızda gündemden, sanattan, müzikten, kitaplardan, gittigimiz konserlerden konuşmaya bayılıyorum.

AİLE ÖNEMLİ
Sizin camiada bunları konuşabilecek arkadaş bulabilir misiniz?

Çok az ama yine de bunları konuşabilecek arkadaşımız var. Bir de herkes 'sanatçı' diyor kendine. Benim adımın yanına bunun konulmasını asla istemem. Ben şarkıcıyım.

Bir gününüz genelde nasıl geçer?
08.00' de kalkıp, kahvaltımı yaptıktan sonra gazeteleri okurum. Sonra spora giderim. Konser ve programım olmazsa ailemle zaman geçiririm.

DİBE YAKLAŞIYORUZ
Anne olmayı düşünüyor musunuz?

'Çocuk yapmam' gibi katı kurallarım yok. Çünkü mutlak mutluluk aile kurmak. Bu renkli dünya yalan. Zaman zaman bu dünyaya çocuk getirmenin doğru olmadığını düşünsem de dünyanın düzeleceğini düşünüyorum.

Umutla bekliyor gibisiniz?
Evet, umutla bekliyorum çünkü nereye kadar. Dibe çok yaklaştığımızı hissediyorum. Daha ne kadar dibe vurabiliriz ki? 60'lı yıllar belki tekrar yaşanır.

Mesela cep telefonu hayatınızda olmasın ister misiniz?
Teknolojiye karşı değilim. Benim hâlâ mektup yazan arkadaşlarım var. Hepsini saklıyorum. Çünkü o hatıraların yeri bende ayrı. Ama aynı zamanda internet yoluyla da haberleşiyoruz.

HEPİMİZ NEGATİFİZ
Peki siz kendi adınıza dünyada neyin değişmesini istersiniz?

Aslında dünyayı değiştiren biziz. Sürekli bir pozitif enerji deyip gidiyoruz. Çünkü hepimiz çok negatifiz aslında. Önyargıların esiriyiz. Bazen 'acaba 60'lı yıllarda yaşamış çiçek çocuklardan birimiydim' diye düşünmüyor değilim. O dönemde müzik de başkaydı insanlar da. Keşke o döneme dönebilsek...

ŞARKILARIM ÇOK SEVİLECEK
Müzikseverlerin karşısına ilk olarak single ile çıkmayı tercih eden Betül Demir, "Eylül'de de albümüm çıkacak. Stüdyo çalışmalarım çok yoğun şekilde devam ediyor. Dinleyenlerin şarkılarımı beğeneceğini düşünüyorum" diyor.
CANLI YAYIN