Tiyatro oyunu gibi sağlık programı

GİRİŞ TARİHİ:  01.08.2011, 11:00 GÜNCELLEME TARİHİ:  01 Ağustos 2011 Pazartesi, 11:00

Dr. Gürkan Kubilay ve Özgür Şef'in sunacağı 'Bugün Ne Pişirsem?'de sağlıklı yemeklerin tüyoları verilecek, hastalıklar dört kişilik oyuncu ekibinin şovuyla anlatılacak. Dr. Gürkan Kubilay "Seyirci; defterini kalemini hazırlasın, onlara çok önemli bilgiler vereceğiz" dedi

TV seyircisinin yakından tanıdığı İç Hastalıkları Uzmanı Doktor Gürkan Kubilay; Ramazan boyunca atv'de olacak. Şef Özgür Özkan'la 'Bu Akşam Ne Yiyiyoruz?'u sunacak olan Kubilay; programda Ramazan'da yapılması ve yapılmaması gerekenleri anlatacak. Ramazan'da artan hastalıkların nasıl kontrol altına alınabileceğini de dört kişilik oyuncu ekibiyle, görsel bir şov eşliğinde anlatacak olan Dr. Gürkan Kubilay, programla ilgili soruları yanıtladı.

CANLI BAĞLANTILAR
Programın formatını anlatır mısınız?
Bizimki bir sağlık programı... Önce evlere canlı telefon bağlantıları yaparak iftara hazırladıkları yemekleri öğreneceğiz. Ardından yaptıkları yanlışları gösterip onları yönlendireceğiz. Mesela, teyzem "Akşama kerevizli dana eti yaptım" diyecek, biz "Peki amcanın tansiyonu var mı?" diye soracağız. "Var" derse, "Kereviz yerine pırasa koymalıydın" diyerek teyzenin yaptığı yemek üstünden, hastalıklarla ilgili bilgi vereceğiz.

Yemek tariflerine de yer vereceksiniz, öyle değil mi?
Evet, programda Özgür Şef'in tariflerine de yer vereceğiz. Hatta Özgür; yemeklerini gözümün önünde, stüdyoda yapacak. Ben ona da müdahale edeceğim. "Hangi yemek, kimlere iyi gelir?", "Şeker hastası olanlar ne yemeli?" gibi soruların cevabını da vereceğim. Her gün anlatacağımız bir hastalığımız olacak. Bu hastalıklarla nasıl başa çıkılacağı ve tedavi yöntemleri hakkında da bilgi vereceğiz.

SEYİRCİ HİÇ SIKILMAYACAK
Programda doğaçlamaya dayalı bir şov da olacak sanırım...
Evet, hastalıkları Türkiye'de ilk defa doğaçlama tiyatroyla anlatacağız. Yani program bir nevi sağlık şovu gibi, senaryosu yazılmış bir tiyatyo oyunu gibi olacak. Ben anlatacağım, yanımdaki dört kişilik drama grubu da oynayacak. Hiç sıkılmadan dolu dolu bir saat geçirteceğiz. Öyle çok şey anlatacağız ki, "Defterinizi, kaleminizi hazırlayın" diyeceğiz.

Sürprizli bir program olacağa benziyor...
Programın en büyük bombası şu; hemen hemen her sağlık programında, zayıflattığını iddia eden kişiler vardır ama onların zayıflattığı kişileri göremeyiz. Biz burada zayıflattığımız kişileri de ekrana getireceğiz. Her program sonunda da, bir izleyicimize iki aylık beslenme programı hediye edeceğim.

ŞARLATANLAR VAR
Program ekibinizden biraz bahseder misiniz?
Çok kalabalık bir ekibimiz var; doktorlar, gıda mühendisleri, diyetisyenler, laboratuvar görevlileri, psikiyatristler... Programda sunacağımız her şey de, dünyanın önde gelen bilim kurumlarının onay verdiği bilgiler... Yani biz sağlık dünyasının şarlatanlarını da yok etmeye çalışıyoruz. Ben sağlıkla ilgili en doğru bilgileri vermeye çalışıyorum.

RAMAZAN'DA NELERE DİKKAT EDİLMELİ?
Ramazanda yapılması ve yapılmaması gereken şeyler nedir?
Ramazan; uzatmalarda bir gol atmak zorunda olduğumuz bir d��nem. Normalde altı öğün yemek yememiz gerekiyor ama Ramazan'da, bu altı öğünün beşini kaçırıyoruz. Geriye sadece bir öğün kalıyor. 15 saatlik bir açlıktan sonra midenin yeni duruma uyum sağlaması çok zor. O yüzden iftarı açıp çorbayı içtikten sonra mutlaka15 dakika ara vermemiz gerekiyor. Yoksa kalbi yorup krize yol açabiliriz. 40 dakikadan önce de sofradan kalkılmamalı... Sahurda ise protein ağırlıklı yani süt, peynir, yumurta gibi tok tutan şeyler yemeli. Programda bunların detaylarını da anlatacağız.

Ramazan'da sık görülen sıkıntılardan biri de reflü.. Nasıl önlenebilir?
Reflüde, vücut ne yediğinize değil, ne kadar yediğinize bakar. O yüzden az miktarda yemek lazım.

İlaç kullandığı halde oruç tutmak isteyenler de oluyor...
Günde üç kere ilaç alması gereken biri nasıl oruç tutacak? Tutmayacak. Kendi vücuduna zarar vererek iman edemezsin, günahtır!

POP YILDIZI GİBİ İLGİ GÖRÜYORUM
Türkiye'de sağlık şarlatanlığı yapılıyor. Adam çıkıyor elinde bir sebzeyle, sıktıkça sıkıyor. Yok böyle bir şey! Biz bunun eğitimini boşuna mı alıyoruz?
Ben her şeyi insanların anlayacağı şekilde anlatıyorum. O zaman da seviyorlar sizi. Sevince de dinliyorlar. Pop yıldızı ya da futbol yıldızı gibi ilgi görüyorum. Ama üzerimde büyük sorumluluk oluyor. 26 senelik hekimim, her program için saatlerce ders çalışıyorum. Ben mesleğimi çok seviyorum. Bu programa başlamadan iki ay önce, 15 şehre gittim. Vatandaşın şikayetlerini dinledim. Programda bunlara da yer vereceğiz. İnsanlar en çok mide-bağırsak, yorgunluk, stres, şeker ve tiroid rahatsızlıkları ile ilgili sorular soruyorlar.

CANLI YAYIN