Korkmazsam oynayamam

GİRİŞ TARİHİ:  12.12.2011, 10:48 GÜNCELLEME TARİHİ:  12 Aralık 2011 Pazartesi, 10:48

'Al Yazmalım'ın Altın Portakal'lı oyuncusu Nursel Köse: "Oynadığım karakter beni heyecanlandırmalı, korkutmalı hatta. Bana yabancı, tanıdık gelmeyen bir kişilik olmalı" diyor

Yaşamın Kıyısında filmindeki 'Yeter' karakteriyle 44. Antalya Film Festivali'nde 'En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Ödülü' alan Nursel Köse, şu sıralar 'Al Yazmalım' dizisinde 'Maryamhan' karakterini canlandırıyor. Almanya'da büyüyen oyuncu: 1 Aralık'ta Almanya'da gösterime giren 'Anduni-Fremde Heimat' adlı sinema filmde de rol alıyor. Köse'yi 'Al Yazmalım'da rol almaya iten sebep ise Türkçe oynama arzusu...

DOĞRU KAST, DOĞRU SET
'Al Yazmalım'a nasıl katıldınız?
Doğru yapımcı, doğru yönetmen, doğru hikaye, doğru kast, doğru set... Bütün bu doğrular bir araya gelince, karar kendiliğinden verilmiş oluyor.

'Maryamhan' karakterinde sizi etkileyen ne oldu?
Onadığım karaktere, 'Hüzünlü melek' diyorum. İlginç bir kadın yorumu istiyor. Oynayacağım karakter; beni heyecanlandırmalı, korkutmalı hatta. Bana yabancı, tanıdık gelmeyen bir kişilik olmalı. "Bu rolün altından nasıl kalkarım ben" diye kara kara düşündürmeli.

'Asiye'nin babası bir kaza sonucu Maryamhan'ın oğlunu öldürmüş. Peki 'Maryamhan'ın düşmanlığı geçiyor mu?
Maryamhan kin taşımıyor; acı yaşıyor, evlat acısı çekiyor. Onu acıtan insanı affetmez belki ama bunu kin olarak başkalarına taşımıyor. Asiye'ye yardım ediyor. Onun verdiği, zor bir insanlık sınavı...

PİŞMAN DEĞİLİM
'Selvi Boylum Al Yazmalım' filmini izlemiş miydiniz?
Defalarca izlemiştim. En son birkaç yıl önce Berlin'de Çekirdek Sineması'nın açılış filmiydi. Gazoz, kağıt helva, taze kavrulmuş çitlembiklerle ilk kez tanışan Alman izleyiciler belki de ilk kez aşkın farklı işlenişine tanık oldular. Filmin sonunda, ağlayan Alman kadınları teselli etmek yine bize düştü. Aramızdaki buzlar çözüldü bir an...

Köln Üniversitesi'nde yüksek mimarlık eğitimi aldıktan sonra kısa bir süre mesleğinizi yapmışsınız. Mimarlığı bıraktığınız için pişmanlık yaşadınız mı?
Pişman değilim. Mimarlık mesleğini sanatımın başka yanlarına taşıdım, başka perspektiflerden bakmayı öğrendim.

Ödüllü bir oyuncu olmak proje seçerken sorumluluk getiriyor mu?
Oyuncu olarak her zaman o sorumluluğu taşıyorum. Ödül; seçme lüksünü artırır ama doğru seçimi kolaylaştırmaz. Doğru seçim çok göreceli...

BAZI OYUNCULAR ÇOK HAVAL
Türkiye'deki oyuncuları nasıl buluyorsunuz?
Hayretle bakıyorum bazen. Starlar ve insanlar diye ikiye ayrılıyor setlerde. Oyuncular çok havalı olabiliyor, ekiple kaynaşmaya tenezzül etmeyen kişiler gördüm.

Bu durum yurt dışında nasıl?
Yurt dışında da tabii ki starlar ve normal insanlar var. Ama bu sette değişir. Sette herkes işini yapmakla mükelleftir ve her zaman eşittir.

'YAŞAMIN KIYISINDA' İLE TANIDIK
Nursel Köse'yi Türkiye'deki sinemaseverler Fatih Akın'ın yönettiği, Nurgül Yeşilçay'ın başrolü üstlendiği 'Yaşamın Kıyısında' filmi ile tanıdı. Köse'nin 'Yeter' karakterini canlandırdığı film, 2007 yılında Cannes Film Festivali'nde 'En İyi Senaryo' ödülünü aldı.

İSTANBUL BENCE 'BOLLY-DİZİ-WOOD'
Almanya'da birçok Türk oyuncu başarılarıyla dikkat çekiyor...
Biz Almanya'da kendi işimizi kendimiz yapmaya başlayınca her alanda başarılı olduk. Kendi hikayemizi yazıp yöneterek oynadık ve anlattık. Başarının sırrı bu.

Türkiye'deki dizi sektörünü nasıl değerlendiriyorsunuz?
Dizi sektörü inanılmaz boyutlarda... 90 dakika, yani her hafta sinema filmi yapılıyor. İstanbul'a ben 'Bolly-dizi-wood' diyorum.

CANLI YAYIN