Aşı ile ilgili merak edilenler!

GİRİŞ TARİHİ:  18.11.2020, 01:14
Aşı ile ilgili merak edilenler!

Aşı Türkiye’de nasıl uygulanacak?

Aşıda öncelik risk gruplarında!

Salgınla mücadelede çok kritik bir aşamadayız. Aşı çalışmalarının sonuçları bu aşamada oldukça önemli. Çünkü salgını bitirmenin tek yolu 'aşı' gibi gözüküyor. Birçok aşı çalışmasından ise, güzel haberler geliyor. Ancak akıllarda birçok soru işareti var. Mesela "Aşının yan etkileri olacak mı?". Ya da "Aşı genetiğimizi değiştirebilir mi?" İşte bu soruların ve çok daha fazlasının yanıtı haberimizde...

Aşı virüse umut olmak için hazır!

Bilim insanlarından arka arkaya iyi haberler geldi. Aşı, koronavirüse umut olmak için hazır. Birçok aşı güvenlik kontrollerini neredeyse sonuna getirdiler.

Prof. Dr. Kenan Midilli: "Birkaç aşıda baya hızlı bir şekilde mesafe katedildi ve kısa bir süre sonrasında kullanılacağı ümit ediliyor şu an."

"İnsanların seçim şansı var"

Doç. Dr. Kaan Yılancıoğlu: "Birçok aşı olması iyi bir şey insanların seçim şansı var."

Koronavirüs aşısının bulunmasıyla birlikte hepimiz tabi ki mutlu olduk ama kiminde de endişe yarattı ve bir takım soruları da beraberinde getirdi. İşte o sorular ve cevapları.

Doç. Dr. Kaan Yılancıoğlu: "Genetiğimizi değiştirirler mi aşıyla? Ya böyle bir şey bu kadar kolay olsaydı zaten elli sefer yaparlardı. Böyle bir aşıyla hadi hop biz genetiği değiştirelim böyle bir şey söz konusu değil zaten."

Türkiye'de kimler öncelikli?

Peki, aşı ülkemize geldiğinde nasıl bir süreç bizi bekliyor...

Prof. Dr. Kenan Midilli: "Yüksek yaş grupları, kronik hastalığı olanlar yani ağır seyir açısından riskli olanlar öncelikli aşılanacak ondan sonra sağlık çalışanları ve her ülke kendi önceliklerine göre bu aşılayacağı grupları ve bulabildiği aşı miktarına göre belirleyecektir."

"Ciddi bir yan etki kaydedilmedi!"

Aşının yan etkileri de herkesin merak ettiği bir başka konu...

Prof. Dr. Kenan Midilli: "En çok korkulan yan etki dediğim gibi antikorun hastalığın şiddetini arttırması. Ama onun dışında yapılan insanüstü denemelerde herhangi bir ciddi yan etki kaydedilmemiş."

Doç. Dr. Kaan Yılancıoğlu: "Diyelim ki ben koronavirüs geçirdim ve immün sistemim zaten bir antikor üretti. Şimdi üstüne bir aşı daha olmam yine immüm sistemimi nasıl etkileyecek?"

"Aşı 1 yılı bulur, gevşeme olmamalı!"

Uzmanlara göre tüm bu sorulara kesin cevap bulabilmek için, aşının uygulamaya girmesi gerekiyor.

Prof. Dr. Kenan Midilli: "Bir yıl gibi bir süre ön görülen süre yani bizim yaz ortasından yaz belki yaz sonundan önce herhangi bir gevşeme yaşamamız çok mümkün değil."

(Prof. Dr. Kenan Midilli - Bilim Kurulu Üyesi)

(Doç. Dr. Kaan Yılancıoğlu - Moleküler Biyoloji ve Genetik Uzm.)

CANLI YAYIN