Nihat Hatipoğlu’na Ferman Toprak katıldı!

GİRİŞ TARİHİ:  16.05.2020, 17:06
Nihat Hatipoğlu’na Ferman Toprak katıldı!

atv ekranlarında Ramazan boyunca ilgiyle izlenen Prof. Dr. Nihat Hatipoğlu ile Sahur canlı yayınına, sanatçı Ferman Toprak eşi Hilal Toprak ile birlikte video konferans aracılığı ile katıldı. Ünlü sanatçı Hatipoğlu’na, “Bazen eşimle birbirimizi kırabiliyoruz, bu durumda nikâhımıza zarar gelir mi? Eşimden nasıl helallik alabilirim? Nikahımıza zarar geldiğinde nikah tazelemek için bir dua var mı?” diye sordu. Ferman Toprak’ın atv izleyicisine bir de sürprizi vardı.

"Eşimi kırıyorum nasıl helallik alabilirim?

Müzisyen Ferman Toprak atv'de yayınlanan Prof. Dr. Nihat Hatipoğlu ile Sahur programına evinden görüntülü bağlandı. Ferman Toprak ve eşinin Hatipoğlu'na soruları vardı.

"Hocam biliyorsunuz 2 aydır evdeyiz . Allah kabul ederse orucumuzu tutuyoruz. Yeni geliyor hanımımızı kırıyoruz. Oruçken ister istemez ağzımızdan kırıcı laflar çıkabiliyor. Peşimizden Nasıl helallik alabiliriz? sorusu üzerine; Nihat Hatipoğlu "Şimdi yengeye sormak lazım hakkını helal etmeye hazır mı? diye karşılık verdi. Bunun üzerine Hilal Toprak "Evet istiyorum." cevabını verdi. Hatipoğlu: "Yani evet helal etmek lazım bu herkes için geçerli aslında. Eskiden erkekler sabah çıkar akşam gelirdi özlenirdi. Şimdi 24 saat karı koca beraberler. Tabii ki o zaman zaman bazı sürtüşmelere yol açabilir. Evlilik bir daha yeniden kuruluyor aslında. Eşler birbirini daha iyi tanıyorlar. Birbirlerini daha iyi test edebiliyorlar bu vesile ile. Tabii iki tarafta birbirini kırabiliyor. Tabii ki kırdıktan sonra, ortak meyveleri var çocukları var bunlar çok güzel şeylerdir" diye açıkladı.

Sanatçı Ferman Toprak "İftardan sonra helallik diliyorum." demesi üzerine, Hatipoğlu, "İyii yapıyorsunuz, şöyle demeniz lazım." diye devam etti. "Kusurlarımı olabilir, hatam olabilir, insanoğluyuz hepimiz gergin olabiliriz. Oruç var, evde hapis gibiyiz. 'Hakkını bana helal et. Helal edersen ben de sana dua edeceğim.' dersiniz. Hilal hanım da size hakkını helal eder. Böylece bu işi kurtarırsınız inşallah." Bunun üzerine Sanatçı Ferman Toprak, " Hocam annemin de bize söylediği çok güzel bir cümle vardı. Ben de eşime söylüyorum diyorum ki, Ben hakkımı helal ettim Allah da helal etsin." diye karşılık verdi. Nihat Hatipoğlu ise, "Bu çok güzel bir şey." diye karşılık verdi.

"Kırıcı sözler nikahımıza zarar verir mi?"

Ferman Toprak'ın Prof. Dr. Nihat Hatipoğlu'na bir diğer sorusu ise, "Öfke anında hanımımızı kırdığımızda dini nikahımıza zarar geliyor mu acaba?" sorusuydu. Bu soruyu da Hatipoğlu şöyle cevapladı: " İnsanların birbirine kullanmaması gereken bir cümle, rahatsız eden bir cümle, 'Nasıl böyle bir şey yaparsın, beceriksizsin!' gibi bir cümle. Bu cümleden bir şey çıkmaz. Ama şu cümleleri dikkatli kullanmak gerekir. Bu vesileyle biz bütün evlilere de mesaj veriyoruz. Talak yani 'Seni boşadım, Sen benim hanımım değilsin. Ben seni artık sevmiyorum.-boşanma anlamında-Seni artık istemiyorum.' Bu cümleler tehlikeli cümleler. Bu cümlelerin dışında kullanılan cümleler pek problem oluşturmaz. Gönül kırmanın dışında.

"Nikahımızı kendimiz tazeleyebilir miyiz?"

Ferman Toprak'ın eşi Hilal Toprak'ın da Nihat Hatipoğlu'na bir sorusu vardı. "Birbirimizi kırdığımız zaman kendi başımıza da nikahımızı tazelemek adına yapabileceğiniz bir dua var mı? Hatipoğlu bu soruya ise şöyle cevap verdi: "Camilerimizde hocalarımız bazı perşembe akşamları şöyle bir dua ederlerdi eskiden. Hocalarımız yatsıdan sonra cemaate yaptırırlardı. 'Allah'ım ben imanımı, tövbemi ve nikahımı yenilemek istiyorum. La ilahe illallah Muhammed Rasulullah' diyerek tazeledim derlerdi. Öyle bir gelenek vardı eskiden. Nikahı bilmeden bozan bundan bir günaha girmez ama bilerek bozmuşsa, camide bunu ifade etmesi yeterli değildir. Ne yapacak? Biri eşine dedi ki; 'Hanım seni bir talakla boşadım.' Karı koca arasında 3 bağ var ya, bu bağların her biri koptuğunda, üçü koptuğunda iş biter. Birbirlerinden ayrılırlar. Ama diyelim ki bir kişi karısına kızdı. Dedi ki, 'Ben seni bir talakla boşadım.' Bu problem. Peki ne yapacak? Eğer 2-3 ay kadar bir süreyi ihata ediyor. Hanımına 'Sana döndüm benim karımsın. Ben pişman oldum.' demezse; veya bunu gerektirecek bir eylemde bulunmazsa; 3 ay sonra bunlar hakikaten boşanırlar. Bir boşanma bile olsa. Peki ne olacak öyle olursa? Buna 'küçük beynune(bain)' diyoruz. Karı kocanın yeniden, sıfır bir dini nikahla, yeni bir mehirle-mehir nedir bilezik olabilir umre olabilir- evlilikte mehir veriliyor kadına güvence anlamında. Yeni bir mehir tespit etmek lazım. Karı kocanın iki şahit huzurunda nikahının tazelenmesi lazım.

"3 şeyin şakası olmaz."

Prof. Dr. Nihat Hatipoğlu Ferman Toprak'ın eşi Hilal Toprak'ın sorusunu cevaplamaya şöyle devam etti: "Biz böyle bir duruma düşmemek için, biri hanımına 'Seni istemiyorum, benden bir talakla boşsun, bir boşanma ile seni boşadım.' Hani karı koca kavga ediyor; hanımla gözdağı vermek için diyor ki, 'Seni bir boşanma ile boşadım.' Bu kelime önemli. Çünkü üç şey var ki; ciddisi ciddi şakası da ciddidir. İlk ikisi, evlenmek ve boşanmak… 'Laf olsun diye şaka olsun diye boşadım.' dese bile; problemli. Çok dikkatli olmak gerekir. Ama diyelim böyle bir şey söyledi Adam dedi ki karısına; 'Bir talakla ben boşadım.' Ne yapması gerekiyor? Süre geçmeden, en az bir ay bir buçuk ay içerisinde hanımına 'Hanım geçen böyle bir cümle kullandıydım, seni boşadığımı söylemiştim. Pişmanım. Sen benim karımsın.' demesi yetiyor. Yani illaki Hocayı çağırıp, dua ettirip... bunlara gerek yok. 'Sen benim hanımımsın. Ben sana döndüm. Nikahımızı tazeledik." derseniz, denirse nikah tazelenmiş olur. Yeniden bir törene ihtiyaç hissedilmez bu cümle yetiyor. Öyle bir duruma da düşmemek gerekiyor inşallah.

Ferman Toprak'ın atv izleyicisine sürprizi

Prof. Dr. Nihat Hatipoğlu Ve ekibinin Ferman Toprak'tan bir de isteği vardı. Sesi güzel sanatçıdan aklındaki bir ilahiyi söylemesi talep edildi. Toprak da, atv ekibini kırmayarak bir zamanlar İbrahim Tatlıses'in de icra ettiği "Allah'tan gelir" isimli gazeli seslendirdi.

"Bak şu dünyanın türlü türlü haline / Ne gelirse Hak'tan gelir kuluna / Sabredelim Gönül elden ne gelir… "

Haberin videosunu izlemek için tıklayın!

'Dosta Doğru', 'Kur'an ve Sünnet' programlarını yapan, aynı zamanda dini soruları cevaplayan Prof Dr Nihat Hatipoğlu, Ramazan döneminde de 'İftar' ve 'Sahur' programlarıyla izleyicisini yalnız bırakmadı. Her sene Sultanahmet Meydanı'ndan yüzlerce kişinin katılımı ile gerçekleşen Prof. Dr. Nihat Hatipoğlu ile Ramazan programları ile artık stüdyodan ve izleyicisiz sürüyor. Hatipoğlu İftar ve Sahur programları ile atv izleyicisinden gelen dini soruları cevaplıyor. Sorular programa 0 212 639 50 96 ve 0 212 639 18 39 canlı telefon bağlantı hatlarından ve +90 554 888 61 08 numaralı whatsapp video hattı aracılığı ile sorulabiliyor.

CANLI YAYIN