Sosyal medya bağımlılarına tedavi

GİRİŞ TARİHİ:  09.06.2015, 23:11 GÜNCELLEME TARİHİ:  09 Haziran 2015 Salı, 23:53

Son yıllarda hayatımızın büyük bir bölümüne etki eden sosyal medya kullanımı, yarattığı bağımlılıkla, tıbbın da konusu oldu. Uzman Psikolog Esra Dalmaz atv ana haber için sosyal medya bağımlılığından nasıl korunabileceğinin ipuçlarını verdi.

Bu bağımlılık artık sigara, alkol gibi bir hastalık olarak görülüyor. Öyle ki, psikiyatristlere giden hastaların büyük bölümünün bunalıma girme nedeni, sosyal paylaşım siteleri olarak gösteriliyor. Bunun yanı sıra, biten evliliklerin ilk nedenlerinden biri de uzmanlara göre sosyal ağlar.

İnternetin yaygınlaşmasıyla çığ gibi büyüyen sosyal paylaşım siteleri, eğitici ve öğretici yanlarının yanı sıra, hayatın pek çok alanında artık kontrol edilemez sorunların da kaynağı oluyor.

Uzman Psikolog Esra Dalmaz: "Sosyal medya ile diğer ilişkilerini ekarte ediyorlar. Her türlü ilişkilerini sosyal medyada Facebook, Twitter ve Instagram'da paylaşmaya başlıyorlar ve diğer sosyal ilişkileri aile ve iş ilişkileri bozulmuş olarak buraya geliyorlar. Sosyal medya bizim için çok önemli, bunun önemini belirtelim ama gerçek ilişkiler arasına girmeye gerek duymuyorlar. Bu da sosyal fobiye sebep oluyor. Karı koca ilişkileri bozuluyor, cinsellikler azalıyor, sohbetler azalıyor… Birlikte vakit geçiremiyorlar." diyerek sosyal medyanın hayatımızdaki önemini vurguluyor.

Sosyal medya bağımlılığıyla insanlar;
Sosyalleşirler ama aynı zamanda da sesizleşirler ve aileden uzaklaşırlar,
Dışarı çıkmak istemezler,
Konuşmaları bozulur,
İçe kapanık olurlar,
Hiçbir aktiviteye katılmazlar ve
Arkadaşlarından uzaklaşırlar.

Bu bağımlılığa yakalanmamak için uzmanlar diğer bağımlılıklar gibi kısıtlama yapılmasını öneriyor. İnsanlar internetten uzaklaşarak spor veya değişik aktiviteler yaparak bu bağımlılıktan kolayca kurtulabilir.

Göktuğhan Argın / atv Ana Haber

CANLI YAYIN