Alışılmış aşılardan tamamen farklı!

GİRİŞ TARİHİ:  18.11.2020, 01:14 GÜNCELLEME TARİHİ:  18 Kasım 2020 Çarşamba, 01:14
Alışılmış aşılardan tamamen farklı!

Bu aşı virüsle savaşı öğretiyor!

Türk bilim insanlarının başarısı...

"Aşı bulundu" haberi, tüm dünyada heyecan yarattı. "Dünyanın Uğur'u" Uğur Şahin, ve eşi Özlem Türeci sayesinde, 10 kişiden 9'u koronavirüse yakalanmaktan kurtulacak. Peki, aşı vücutta, nasıl etkili olacak? Özlem Türeci ve Uğur Şahin'in dünyaya hediye ettiği o aşının "a b c"sine bakacağız. Daha önce, insan üzerinde denenmemiş bir yöntemle aşı bedenimize virüsle savaşmayı öğretecek.

Kovıd-19 aşısı nasıl koruyacak?

Normalde aşı zayıflatılmış virüslerin vücuda verilmesiyle, antikor üretilmesini sağlıyor.

43 bin 500 kişi üzerinde test edilen yeni aşıysa, insan üzerinde ilk kez denenecek bir teknoloji. Ve bağışıklık sistemine, virüsle savaşmayı öğretiyor. Ama nasıl?

Çığır açan RNA teknolojisi

Çığır açan teknolojiye kısaca 'RNA' aşısı demek mümkün. Laboratuvar ortamında, virüsün genetik kodunun küçük bir parçası alınıyor ve vücuda enjekte ediliyor. Hücrelere giren genetik kod, kopyalanmaya başlıyor. Bağışıklık sistemi, yeni üreyen hücreleri düşman olarak algılıyor ve onlarla savaşmaya başlıyor.

Üç haftada iki doz yeterli!

3 haftada 2 doz aşı yapılan deneklerden yüzde 90'ı covıd-19'a karşı ayakta kaldı.

Yani mucize Türk bilim insanları sayesinde gerçeğe dönüştü. Aşı hala bilim kurullarının onayına muhtaç bir durumda. Yani her şey bitmiş değil.

Soğuk zincir kritik önemde!

Aşının etkisini kaybetmemesi için, soğuk zincir kritik. Ve milyonlarca dozun bozulmadan nasıl korunacağı hala netlik kazanmadı.

Mutasyona karşı her yıl yenilenecek!

Aşı, sonsuz rahatlama anlamına da gelmiyor ne yazık ki. Karantina son bulacak belki ama uzun süreli koruma için henüz elde bilgi yok. Virüsün mutasyon geçirmesi de, bir başka sorun.

Her yıl, belli oranda mutasyon aşının etkisinin azalması demek. Ve bu durumda, bilim insanlarına yine iş düşecek. Virüsün genetik kodu, tekrar analiz edilip aşı, yenilenerek piyasaya sürülecek.

CANLI YAYIN