Bugünün Saraylısı çekimlerinde CGI tekniği

GİRİŞ TARİHİ:  07.03.2014, 11:06 GÜNCELLEME TARİHİ:  11 Mart 2014 Salı, 11:07

Başrollerinde Selçuk Yöntem, Cansu Tosun, Ali Ersan Duru, Serhat Teoman ve Nazan Kesal’ın yer aldığı yapımcılığını Avşar Film, yönetmenliği ise Bahadır İnce’nin yaptığı BUGÜNÜN SARAYLISI’ her Cumartesi atv ekranlarında yayınlanmaya devam ediyor…

Başrollerinde Selçuk Yöntem, Cansu Tosun, Ali Ersan Duru, Serhat Teoman ve Nazan Kesal'ın yer aldığı yapımcılığını Avşar Film, yönetmenliği ise Bahadır İnce'nin yaptığı BUGÜNÜN SARAYLISI' her Cumartesi atv ekranlarında yayınlanmaya devam ediyor…

Büyük ilgiyle izlenen "BUGÜNÜN SARAYLISI" dizisinde Türkiye'de bir ilk olarak CGI tekniği kullanıldı. CGI tekniği; iki farklı mekânlardaki objeler bu teknik sayesinde yan yana gibi gösteriliyor.

Biri Beylerbeyi'nde diğeri ise Sarıyer'de olan yalılar CGI tekniği sayesinde sanki yan yana gibi gösterilip izleyiciye sunuluyor.

CGI tekniğinin avantajlarını ve dezavantajlarını bize AVŞAR FİLM'den kullananlar anlattı.
"Aslında CGI daha önce birçok projede, özellikle sinema filmlerinde etkin kullanılan bir teknikti. Fakat diziler arasında ilk defa farklı CGI tekniklerini bu kadar etkin kullanan proje Bugünün Saraylısı'dır. Buradaki sonucun, yeni tasarlanan birçok projeye cesaret vereceğini düşünüyoruz.
Görünenin perde arkasına gelince, Yalılar birbirlerinden farklı yerlerdeler. Sete gelen misafirlerimiz bile ilk başta inanamıyor. Yalıların iç mekanları orijin yerlerinde çekiliyor. Karakterlerin birbirleriyle kesiştikleri, rıhtım, ön bahçe gibi ortak alanlar ise dekor olarak inşa edilen platoda çekiliyor.
Projenin Görsel Efekt Süpervizörü Volkan Duran'a bırakalım lafı; Dekorda yer alan iki yalının giriş katları, orijinleriyle birebir modeller. Burada yapılan çekimlerin üzerine, daha önce 3 boyutlu modellerini hazırladığımız yalıları yerleştiriyoruz. O günkü çekime göre ortam ışıkları ve atmosfer ayrıntıları ekleniyor. Eğer görünecek kadar geniş açı çekilmişse, önlerine denizi de yerleştiriyoruz. Bazen, camlarda yansıyan tankerler, kuşlar bile koyuyoruz. 3 boyutlu olarak yerleştirdiğimiz ağaçları hareketlendiriyoruz. Normalde çok aranmayan ama gerçekçiliği artırıcı objeler her zaman kullanırız.
Bu tekniğin en büyük avantajı çekim kolaylığıdır. Normal şartlarda, İstanbul'da, bir birine komşu iki yalı bulunması gerekiyordu. Senaryoya uygun, görsel anlamda içimize sinen, komşu bahçeleri olan iki yalı bulmak, bu bulunan yalıların dizi için kiralanabilmeleri ve oradaki şartlarla, haftalık periyotlarda çalışabilmek neredeyse imkansız ama CGI teknikleriyle görsel özgürlüğünüzü kısıtlanmanıza gerek kalmıyor.
Tek dezavantajı ise zaman. Gerçek yalıda çekilse, hemen montajlanıp yayına gönderilebilecekken, bu şekilde çekildiğinde, ciddi bir iş gücü ve zaman gerektiriyor. Haftalık periyotlarla yayınlanan bir dizide bunu yapmak kolay değil. Bunun için, çok iyi bir programlama ve koordinasyon gerekiyor.

Bu teknik Hollywood'da yıllardır kullanılıyor. Bizde kullanılmamasının en önemli sebebi uygulama zamanıdır. Yurt dışındaki çoğu proje, bütün sezon, tamamen bitirildikten sonra yayına giriyor. Bizde ise bu gibi çalışmalar bir yandan çekilirken bir yandan da yayınlanıyor. Eğer gerektiği kadar vakit ayrılmazsa, yapılan çalışma gerçekçi durmuyor ve seyircinin dikkatini çekiyor. Zaman zaman böyle çalışmalara rastlıyoruz.
İki yalının, birbirinden kilometrelerce uzakta olması tek problem değil. Senaryoya göre, her iki yalının birbirine komşu bahçesi olması gerekiyor. Beylerbeyi'ndeki yalı, denize sıfır. Önünde bir rıhtım ve bahçe yok. Sarıyer'deki yalının ise önünden yol geçiyor. Biz sadece, bu iki yalıyı yan yana gibi göstermiyoruz. Aynı zamanda, birbirlerine komşu birer bahçe de ekliyoruz.
Daha önce de anlattığım gibi, dizideki yalı önü sahneleri, dekorda çekiliyor. Dekorda, sadece oyuncuların boy hizalarının biraz üzerine kadar gelen alt katlar mevcut. Diğer katlar ise, bilgisayarda yerleştiriliyor. Bunun için her bir planın ışık ve atmosfer ayarlarının tek tek yapılması gerekli. Eğer görünüyorsa, deniz de konuluyor. Hiç bir şey otomatik değil. Her bir plan el emeği gerektiriyor. Ama sonuç olarak, buna değiyor.
Gerçek mekanlarda çalışmak çok zor. Birçok dış faktör sizi sınırlıyor. Çalışmak için izin almak, etraftaki kalabalığı kontrol etmek, sessizliği sağlamak özellikle büyük prodüksiyonlarda çok güç. Bu nedenle, kendinize ait, bağımsız bir mekanda çalışmak büyük rahatlık. Ne zaman isterseniz gidip çekebileceğiniz, kendi çekim platonuzun olması her çekim ekibi için büyük konfor.

BUGÜNÜN SARAYLISI MERAKLA BEKLENEN YENİ BÖLÜMÜ İLE CUMARTESİ AKŞAMI atv'DE!
CANLI YAYIN