Mesaisi 03.30'da başlıyor

GİRİŞ TARİHİ:  03.09.2010, 10:38 GÜNCELLEME TARİHİ:  03 Eylül 2010 Cuma, 10:39

Sabah 03.00'te kalkan, 03.30'da iş yerinde olan atv sabah haberlerinin sunucusu Ebru Hekimoğlu: Mankenlerin sunuculuk yapmasında bir sakınca yok. Olumsuz haberleri, güzel yüzlerle yumuşatıyoruz

atv ekranlarında yayınlanan 'Kahvaltı Haberleri'ni sunan Ebru Hekimoğlu, yeni sezonda da sevenleriyle buluşmaya devam ediyor. Her gün 03.00'da uyanarak güne başlayan Ebru Hekimoğlu, mesleğinin zorlukları, özel hayatı ve sunuculuk üzerindeki düşüncelerini anlattı.

atv ekranlarında 'Kahvaltı Haberleri'ni sunuyorsunuz. Sabah haberlerini sunmanın zorluklarından biraz bahsedebilir misiniz?
03.30'da televizyona geliyorum. 06.30'da da haberleri sunmaya başlıyorum. Haberlerin hazırlanmasında, seslendirmelerde, haber takiplerinde ekiptekilere kadaşlara yardımcı oluyorum. 22 senedir bu işin içindeyim.

4 SAAT UYKU YETER
Saat 03.30'da güne başlamak yorucu olmuyor mu?

Tatilden döndüğüm ilk bir hafta zor oluyor. Vücut saati hemen uyum sağlamıyor. Ama bir haftayı atlattıktan sonra hiçbir zorluğu yok. Hayat bir şekilde ona göre programlanıyor. Şimdi saat 03.00'te uyanıp 03.30'da şirkette oluyorum.

İşe geldikten sonra neler yaptığınızı kısaca anlatır mısınız?
Ofise gelir gelmez bir şeyler atıştırıyorum. Sonra çalışmaya başlıyorum. 06.30'da 'Günaydın!' diyorum. Yayınım 08.45'e kadar sürüyor. Sonrasında yapım arkadaşlarımla kahvaltı yapıp genel bir değerlendirme toplantısı yapıyorum. Sonrasında da eve gidip gazetelere bakıyorum. O gün eğer işim yoksa, dışarı çıkmam gerekmiyorsa birkaç saat yatıyorum. Dört saat uyku artık yetiyor.

Sabah programı yapanların hepsi mi bu tempoda yaşıyor? Program başlamadan bir saat önce televizyona gelseniz hazırlanamaz mısınız?
Ana haber okuduğum dönemde de, sadece haber metinlerini okuyayım, sonra da gideyim gibi bir şey diyemedim. Habercilik öyle bir iş değil. Takip etmeniz gerekiyor. Bir saat öncesinde gelip okumuş olsam kendimi papağan gibi hissederim. İşin arkası da çok önemli...

İŞİN MUTFAĞI ÖNEMLİ
Genelde insanlar spikerleri haberleri sunup giderler diye biliyor. Siz işin mutfağında neler yapıyorsunuz?

Eğer bir gün önceden devam eden bir durum varsa onunla ilgili bütün haber siteleri ve ajanslar taranıyor. Editör arkadaşlarıma bu konuda yardımcı oluyorum. Bazen yazımına yardım ediyorum. Eğer haberi hazırlamışlarsa onun seslendirmesini yapıyorum. Sonra birlikte oturup akış hazırlıyoruz. Sonrasında stüdyoya iniyorum.

Bu işi yapmaya nasıl karar verdiniz?
Piyano bölümü mezunuyum. Müzik hayatımın vazgeçilmezlerinden biriydi. Şu anda sadece iyi bir dinleyici olarak devam ediyorum. TRT bir sınav açtı ve ben o sınava girmek istedim. Türkçe'ye çok hayrandım. Sınavın ardından bugünlere kadar geldim.

ÇOK ÖZEL BİR İŞ
Ses tonu güzel olan ve düzgün konuşan herkes haber spikeri olabilir mi?

Evet, spiker olmak için iyi bir ses rengine sahip olmanız ve Türkçe'yi iyi kullanmanız gerekiyor. Dil, diş, damak sorununuzun olmaması gerekiyor. Ancak işinizle ilgili bilgi sahibi olmanız da gerekiyor. Herkes haber spikeri olmak istiyor. Çünkü çok özel ve güzel bir iş... Güzellik yarışmalarından çıkan meslektaşlarımız var. Başarılı olanlar yola devam ediyor.

Siz mankenlerin haber spikerliği yapması hakkında ne düşünüyorsunuz?
O donanıma sahiplerse neden olmasın... Mankenler, oyuncular spiker olamaz demiyorum. Zaten böyle bir şey söylemek haddim değil.

Genelde bütün kadın haber spikerleri güzel ama erkeklerde özellikle karizmatik ya da yakışıklı olması gibi bir kural aranmıyor. Bunun nedeni ne?
Biz toplum olarak güzeli severiz. Güzel bir insandan haber dinlemek hoş olur. Türkiye gündeminde sürekli umut vadeden haberler veremiyoruz ki. Belki de bunları biraz güzel yüzlerle yumuşatıyoruzdur.

Hâlâ yayına girdiğinizde heyecanlanıyor musunuz?
Eski panik heyecanım yok ama hâlâ heyecanlanıyorum. Eğer heyecanımı kaybedersem bu işi yapamam.

EVLENEMEDİM
Çok yoğun bir çalışma temponuz var. Özel yaşantınıza nasıl vakit ayırıyorsunuz?

İşimin yoğunluğu tabii ki özel hayatımı da etkiliyor. Mesela evlenemedim. Fırsatım olmadı. Benim işe gittiğim saatte bir erkeğe, "İşe gidiyorum" demek kolay olamasa gerek. Şaka bir yana, bir şekilde vakit ayırıyoruz. Ama hafta arası çalışma saatleri nedeniyle asosyalim diyebilirim. Çünkü her gün güne 03.00'te başlıyorum. Daha çok cuma, cumartesi ve pazar günlerimi arkadaşlarıma ve gezip eğlenmeye ayırabiliyorum.
CANLI YAYIN