Nuran Sultan dans edemiyor

GİRİŞ TARİHİ:  14.09.2010, 09:48 GÜNCELLEME TARİHİ:  14 Eylül 2010 Salı, 09:49

Dünya Basketbol Şampiyonası'nın açılışında Sezen Aksu'yla sahneye çıkıp dans eden Burcu Yüce: Nuran Sultan dans edemiyor, turistik oryantal yapıyor...

Burcu Yüce, adını Dünya Basketbol Şampiyonası'nın açılışındaki oryantal dansıyla duyurdu. Fazlasıyla kapalı bir kostüm giydiği için eleştirilen Yüce, "Oryantal yapmak et göstermek değildir" dedi ve ekledi: "İyi dans için yuvarlak hatlara da gerek yok!"

BORU DANSI, BALE YAPARIM
Amacının öne çıkmak olmadığını söyleyen Yüce, ünlü yıldızlara dans eden Nuran Sultan'ı da değerlendirdi: O dans edemiyor, turistik oryantal yapıyor! Yüce, dans bilgisinin geniş olduğunu da açıkladı: Oryantalin yanı sıra boru dansı, bale yapıyor, sema dönüyorum.

Dünya Basketbol Şampiyonası'nın açılışında Sezen Aksu'yla birlikte sahneye çıkarak oryantal yapan dansçı Burcu Yüce, bu dans için fazlasıyla kapalı bir kostüm giymekle eleştirilmişti. Eleştirileri duyunca çok güldüğünü söyleyen Burcu Yüce ile kostümünü ve Türkiye'ye tanıttığı pall dansını (boru dansı) konuştuk.

Uzun yıllardır farklı organizasyonlarda dans ediyorsunuz. Ama en son Dünya Basketbol Şampiyonası'nın açılışında bir dans ettiniz, olay oldu. Bu kadar gündeme geleceğinizi tahmin ediyor muydunuz?
Etmiyordum. Zaten asosyal yaşayan bir tipim, dünyayla çok fazla iletişimim olmadığı, Twitter' da kullanmadığım için hiçbir şeyin farkında değildim. Ta ki gazeteci bir arkadaş konuyla ilgili konuşmak için beni arayana kadar... Twitter'da kostümümle ilgili 'Haçlı şövalyeleri gibi' falan tarzında yorumlar yapılmış galiba, onları da sonradan duydum.

KOSTÜM KAPALI DEĞİLDİ
Şampiyona'nın açılışında dans etmenizin nedeni Sezen Aksu'yla çalışmanız mıydı?
Aynen öyle. Sezen Hanım'ın orada sahneye çıkacağı belli olunca hangi parçayla ne yapacağımıza karar verdik. Bir gün önce de provasını yaptık. Aslında ben, orada Sezen Hanım'la bütün konserlerde yapmış olduğum şeyi yaptım.

Peki kostümünüzün çok kapalı olduğuyla ilgili yorumlara ne diyeceksiniz?

O kostümü kendim yaptım. Ayrıca kapalı bir kostüm değildi, canlı konser sahnesine göre tasarlanmış bir kostümdü. Biz hep kalıplara göre yaşıyoruz. Bu da kalıplaşmış fikirlerden bir tanesi. Yani bir oryantalin illa bir sutyen, iki parça tülle dans etmesi gerekiyormuş gibi geliyor. Ama bu öyle bir iş değil. Dans; her kostümle, her ışıkla ve her müzikle yapılabilir. Ben, oryantal yapıyorum ama bunu elektronik müziğin üzerine yaparım, bambaşka bir şey ortaya çıkartırım. Bu insanın ne kadar yaratıcı olduğuna, vizyonunun ne kadar geniş olduğuna ve hayal gücüne bağlı bir şey.

ÇENGİLER DAHA KAPALI
Kostümünüz kapalı olsun diye bir çabanız olmadı yani...

Hayır, hiç alakası yok. Şunu anlamak lazım; oryantal illa et göstermek değildir. Bu dansın bir felsefesi var. Oryantallerin Türkiye'ye girişleri köçeklerle olmuş. Osmanlı'da köçekler var, kadınlar bile yok. Sonra çengiler gelmiş, daha sonra oryantal dansöz olarak adlandırdığımız dansözler ortaya çıkmış. Osmanlı'da dans eden çengilerin kıyafetlerine baktığınız zaman benimkinden kat be kat daha fazla kapalı olduklarını görürsünüz.

Açılış gecesinde sizden önce Troya gösterisi vardı. Kostümünüz onlarınkine uygun olsun diye düşündünüz mü?
Hayır, alakası yok. Onların kostümlerinin de benimkiyle alakası yok. Benim kostümümde Afgan var, Özbek var. Çünkü evrensel bir dans yapıyorum ama Türk kanı taşıyorum.

Sahnede izleyici sutyenden taşan iki göğüs görmeyince hayal kırıklığına uğruyor mu?
Hayır, kesinlikle böyle bir şey yok. Bu zaten yanlış olan. Hep ete takılmışız; dans eden kişinin göğsüne ve kalçasına bakılmış. İyi bir dansçı olmam için illa göğsümün büyük olmasına ya da kalça kıvrımlarının çok yuvarlak olmasına gerek yok. Görsel sanatlarla uğraşıyor ve dans ediyorsanız; bütün diliniz bedeninizdir. İzleyici sahnede gerçekten dans eden birini izlediği zaman, zaten öyle şeyler görmesine gerek olmadığını anlıyor. Ben kendimi bugüne kadar çok iyi ifade edebilmişim ki, şimdiye kadar hiç öyle ters eleştiri almadım ya da "Zayıf oryantal olmaz" diye bir şey duymadım.

HER DANSI YAPARIM
Söylediğiniz gibi bizim toplum oryantalin biraz balık etli olmasına alışık. Siz biraz fazla zayıf değil misiniz?

Kökenim bale olduğu için böyle olmam çok normal. Birçok dans disipliniyle de uğraştığım için formumu korumak zorundayım. Sonuçta sadece oryantal yapmıyorum; pall (boru dansı), bale ve tannure yapıyorum, sema da dönüyorum...

Peki bale yaparken ya da sema dönerken, diğer danslarınızla olduğunda daha fazla saygı gördüğünüzü hissediyor musunuz?
Yok, onların hepsi benim. Yani yaptığım tüm danslar benden bir parça taşıyor ve yaparken hepsinin içine giriyorum. Hissetmediğim hiçbir şeyi yapamam ve hiçbirini diğerinden ayrı tutamam.
CANLI YAYIN