'Ali' zulme uğrayanın hikayesini anlatıyor

GİRİŞ TARİHİ:  24.09.2010, 09:32 GÜNCELLEME TARİHİ:  24 Eylül 2010 Cuma, 09:33

atv ekranlarında yeni başlayan 'Kılıç Günü' dizisinde 'Kılıç Ali'yi oynayan Tansel Öngel, yaşamak için 90 günü kalan 'Ali' üzerinden, tüm zulme uğrayanları anlattıklarını söylüyor

Yapımcılığını ve yönetmenliğini Osman Sınav'ın üstlendiği; senaryosunu Süleyman Çobanoğlu'nun yazdığı 'Kılıç Günü' adlı dizi kısa sürede kendi hayran kitlesini yarattı. Dizide Tansel Öngel'in canlandırdığı 'Kılıç Ali' karakteri de fenomen olma yolunda... "Ben sadece görevimi en iyi şekilde yapmaya çalışıyorum" diyen Öngel ve dizide 'Kılıç Ali'nin çocukluk aşkı 'Cansu Kızıltan'ı oynayan Nur Erkul ile diziyi konuştuk...

HER BÖLÜM BİR GÜN
'Kılıç Günü' henüz ekrana gelmeden büyük bir hayran kitlesine ulaştı. Dizinin gördüğü ilgiyi nasıl değerlendiriyorsunuz?

Tansel Öngel: Telefonlarımız hiç susmuyor. İnternetten ulaşmaya çalışanlar da oluyor. İşin içinde Osman Sınav faktörü olunca zaten bu ilgi kaçınılmaz. Bir de bizim hikayemiz çok farklı, bir ilki yapıyoruz. 90 günlük bir hikaye, her bölüm bir günü anlatacak. Bu daha önce yapılmış bir şey değil. Nur Erkul: Bence bu farklı format dikkat çekti. İlgi de buradan kaynaklanıyor.

Fragmanda 'Bir Musa ve Firavun hikayesi' deniyordu. Bu cümleyi bize açıklar mısınız?
T.Ö: Dizinin sloganı bu... Tarihte hep zulmeden ve zulme uğrayan olmuştur. 'Musa ve Firavun'un hikayesi de bunun en bilineni. Biz onlara gönderme yapıyoruz. Bizim anlattığımız hikayede kahraman; zulme uğrayanların temsilcisi. Onların hikayesini anlatıyor. '

ALİ' İKİ AŞK ARASINDA
Biz millet olarak genelde mağdurun yanındayızdır. Diziye olan ilginin nedeni bu olabilir mi?

T.Ö: Kesinlikle! Tabii ki zulme uğrayanın yanında olacağız; zalimin yanında niye olalım ki?
N.E: Diziye sadece zengin-fakir, zalim-zulme uğrayan diye bakmamak lazım. Dizide duygu geçişleri çok karışık. Bir yanda aşk ve sevgi varken, diğer yanda nefret, kin ve intikam var. Herkesin kendisinden bir şeyler bulacağı çok fazla izlenecek şey var yani.

Bu projeye dahil olma nedeniniz ne?
N.E: Osman Sınav herkesin çalışmak istediği bir isim. Kendisi konuyu anlatınca çok heyecanlandım ve bir an önce başlasın istedim. T.Ö: Osman Hoca daha bana anlatırken tüylerim diken diken olmuştu. Diğer dizilerden çok farklı olacak demişti.

'Ali'nin içinde bu kadar nefret birikmesine neden olan şey ne?
T.Ö:
'Kılıç Ali'nin Kızıltan Ailesi'ne karşı öfkesi çocukluktan geliyor. Kızıltan Ailesi'nin babasına, annesine ve kendisine yaptığı zulümler var. Sürprizi kaçırmak istemem ama önümüzdeki bölümlerde 'Kılıç Ali'ye hak vereceksiniz.
N.E: Aslında Kızıltan Ailesi'nin direkt 'Ali' ile sorunu yok. Onlar genel olarak zaten herkese kötülük yapıyorlar. 'Cansu' da bu yaşananlara üzülüyor ancak ailesine karşı çıkmasına imkan yok.

Dizide canlandırdığınız karakter iki aşk arasında kalıyor...
T.Ö:
Evet. 'Ali', Kızıltan'ların evinde büyüyor. 'Cansu' çocukluk aşkı. Fakat bu imkansız bir aşk. Aralarında intikam hikayesi var. 'Ali', sokakta büyüdüğü için de kendisini sahiplenen ve yetiştiren 'Hafız Baba'nın kızı 'Şeyma' ile evleniyor. Sonuçta evet, iki aşk arasında kalma durumu var.

BENİM 90 GÜN ÖMRÜM KALSA...
Ölmesine 90 gün kalmış birini canlandırıyorsunuz. Siz yaşamak için 90 gününüz kaldığını öğrenseydiniz, ne yapardınız?
N.E:
Savaşım varsa sonuna kadar giderdim. Okyanuslara dalmak, tatmadığım bütün duyguları tatmak isterdim.
T.Ö: Zor bir soru. Çok üzülürüm önce. İnsan hiç ölmeyecekmiş gibi yaşar ya, hep yapacağı çok şey vardır. Ben 'Ali'yle bu konuda birleşiyorum. Yapmam gerekenleri tamamlardım.

MAKYAJDAN YÜZÜM YANDI
Projeye o kadar inanmış olmalısınız ki kaşınızın yarısının gitmesine ses etmemişsiniz...
T.Ö.:
O bir şey değil ki! İki haftada yedi kilo verdim. Canlandırdığım karakterin çok daha zayıf olması gerekiyordu. Ben de bunu yerine getirdim. 74 kilodan 67'ye indim.

Peki bu rol için ne gibi hazırlıklar yaptınız?
T.Ö:
Çekimlere başlamadan önce spor salonunda günde üç saat spor yaptım. Bunlar bir oyuncunun oyunculuğuna değer katan şeyler.

Kaşınızdaki yara nasıl oluştu Tansel Bey?
T.Ö.:
Makyaj yüzünden yandı. Dedim ya bizim işimizin cilvesi diye... Kimse çok nemin olduğu, güneşli bir zamanda makyaj malzemesinin yüzümü yakacağını bilemezdi. Önce makyajdı sonra iz olarak kaldı. Sonuçta istemeden olmuş bir şey bu. Dermatoloğa gittim ilaç verdiler. Yavaş yavaş düzeliyor ama insanın canı yanıyor tabii ki. Sonuçta bu yara bana yadigar olarak kaldı.

'ALİ' POLAT'A BENZİYOR
Osman Sınav'ın daha önce yarattığı karakterler çok sevildi ve hafızalara kazındı. 'Polat Alemdar' ve 'Yusuf Miroğlu' hâlâ akıllarda. 'Kılıç Ali'nin bu iki karakteri andırdığı söyleniyor. Siz bu karşılaştırılmalar hakkında ne düşünüyorsunuz?
T.Ö.:
Hepimiz benzetmeyi ve kategorize etmeyi severiz. O yüzden bu konuda benzetme yapılmasına kesinlikle şaşırmadım. Böyle benzetmeler yapmak son derece normal aslında. 'Kılıç Ali'nin o karakterlerle benzerlikleri vardır, bunu yadsıyamam. Ayrıca 'Kılıç Ali' karakterininin, toplumun bu kadar kabul ettiği, benimsediği o karakterler kadar sevilmesi beni ancak mutlu eder. Ancak o karakterlerle 'Kılıç Ali' farklı, zaten karakterlerin bulundukları ortam, hikayeleri tamamen farklı.
CANLI YAYIN