Bu bayram çocuklar kaybolmasın!

GİRİŞ TARİHİ:  15.11.2010, 13:22 GÜNCELLEME TARİHİ:  15 Kasım 2010 Pazartesi, 17:26

Bugüne kadar kaybolan birçok çocuğun bulunmasında büyük rol oynayan Müge Anlı, bu bayram çocukların kaybolmaması için İstanbul Emniyeti Çocuk Şube Müdür Yardımcısı Uğur Tekin’i canlı yayında ağırladı.

Bugüne kadar kaybolan birçok çocuğun bulunmasında büyük rol oynayan Müge Anlı, bu bayram çocukların kaybolmaması için İstanbul Emniyeti Çocuk Şube Müdür Yardımcısı Uğur Tekin'i canlı yayında ağırladı.

Çocukların yanında tanıdıkları olmadan başkasından bir şey almamaları, onlarla gitmemeleri şeker, sakız gibi şeylere kanmamaları konusunda uyaran Emniyet Çocuk Şube Müdür Yardımcısı Uğur Tekin çocukların en fazla karşı karşıya kaldığı suçun istismar olduğunu belirtti.


İstanbul Emniyeti Çocuk Şube Müdür Yardımcısı Uğur Tekin; 8 maddeden oluşan dikkat edilmesi gereken kuralları canlı yayında anlattı.

Bu maddelerden bazıları şöyle;

*Yetişkinlerin benim yardımıma ihtiyaçları yoktur. Onların yardım isteyebileceği yetişkinler çoktur. Bir yere giderken sokakta oynarken yanımda muhakkak biri olmalı kendi bilgilerini ezbere bilmeleri gerekmektedir.

*Birinin dokunması eğer rahatsız ediyorsa "hayır dokunma bana" demekten, korkunca, tedirgin olunca ailesine veya yetkililere bunu iletmekten çekinmemeli.

*Kendisine şunu söylemeli "güçlüyüm, akıllıyım, kendimi güvende hissetmek en doğal hakkım"

Bunun dışında çocukların daha kolay öğrenebilmesi için maddeleri tekerleme şeklinde okullarda çocuklara öğrettiklerini vurgulayan İstanbul Emniyeti Çocuk Şube Müdür Yardımcısı Uğur Tekin bir örnekte vermeyi ihmal etmedi.

• Birinin benim adımı bilmesi, hatta aile fertlerimin adını bilmesi onu yapmaz güvenilir birisi.

Programda kaybolan çocukların nerede olduğunu sorgulayan Müge Anlı, İstanbul Emniyeti Çocuk Şube Müdür Yardımcısına bu konuda ne yapmaları gerektiğini sordu. Emniyet Müdür Yardımcısı Tekin, yaş grubunun çok küçük olduğunu bu konuda ailelerin bilgilendirilmesi gerektiğini söyledi.

Çocuklarla ilgili her türlü ihbar için 1550 mesaj yazmanın yeterli olacağının bilgisini veren İstanbul Emniyeti Çocuk Şube Müdür Yardımcısı Uğur Tekin yardım almak için çocukların korkmamalarını söyledi.

Emniyet Müdür Yardımcısı Uğur Tekin kaybolan çocukların yaşlarının çok küçük olduğunu bu konuda tüm aile bireylerinin bilinçlenmelerini istedi. Emniyetin çok çalıştığını belirten Tekin, kayıplar için ailelerin şubeye gelmeleri gerektiğini belirterek, bir aile çocuğum kayıp diyorsa tüm polislerin kayıpları aradığını söyledi.

Çocuklara kısa sürede ulaşabilmek için; son halleriyle fotoğraflarının kendilerine ulaşması gerektiğini böylece neticeye daha kısa sürede ulaşabileceklerini vurguladı. İrtibatların, ilanların Emniyetin gözetiminde yapılması gerektiğini önemle belirtti.

Ailelilerin doğru iletişim kurmayı başarırlarsa kayıp sayılarının azalacağını önemle vurguladı.

Çocuk bulunduktan sonra doğru iletişim ile bir daha aynı sorunun yaşanmayacağını söyleyen Tekin, çocuklar korktukları için eve geri dönemiyorsa polisten, devletten yardım almaları gerektiğini ve Türk polisinin kendilerine her türlü şefkati göstereceğini belirtti.

**Kayıp çocuklarla ilgili tüm ihbarlarınızı; 1550 göndermeniz yeterli.

Yılbaşından bu yana kayıp çocuk sayısı 1810'a yükseldi.
Emniyet, kaybolan çocukların yüzde 30'unun SHÇEK'e bağlı kurumlardan ayrılıp geri dönmeyenlerden oluştuğunu, yüzde 65'inin kız, yüzde 35'inin erkek olduğunu ifade etti. Çocukların yüzde 60'ı 16-18 yaşında, yüzde 30'u 13-15 yaş arasında, yüzde 10'u ise 12 yaşın altında. Kızlar "gönül ilişkisi, aile baskısı", erkek çocuklar "macera hevesi, iş bulma" gibi umutlarla evlerinden ayrılıyor ve kayboluyor. 12 yaşından küçüklerin yarısına yakını velayet sorunları nedeniyle ebeveynler tarafından kaçırılıyor,
Dünyada her yıl yarısı kız çocuğu olmak üzere 2,5 milyon çocuk kaçırılarak satılıyor. 90 milyon çocuk da sokakta yaşıyor.

Kayıp çocukların yüzde 88'i 13-18 yaş aralığında, büyük oranda kız çocukları.

Türkiye'de kayıp çocuklara her gün bir yenisi ekleniyor. Tüm gözler, organ çetelerine çevrilse de en büyük tehlikeyi çocuk pornosu tacirleri oluşturuyor devam ediyor.


ÇOCUĞUNUZ KAYBOLMADAN ÖNCE
• "Bunlar benim çocuğumun başına gelmez" diye asla düşünmeyin!
• Daima çocuğunuzun en son fotoğrafına sahip olun.
• Parmak izlerine sahip olun.
• Çocuğunuzun arkadaşlarını ve ailesini tanıyın. Arkadaşlarının adını, telefon numarasını ve adres bilgilerini içeren bir defteriniz olsun. Eğer mümkünse, ailesinin iş telefonlarını da deftere yazın. Çocuğunuzun, bu bilgilerin bulunmadığı yerlere gitmemesi için bir yöntem bulun.
• Çocuğunuza özel bir ID Kartı (kimlik kartı) yaratın ve o kartı devamlı taşıması için ikna edin.
• Çocuğunuzun DNA'sını belirleyecek bir şeyini (kan, saç teli gibi..) muhafaza edip, alındığı tarihi de unutmayın.
• Çocuğunuzun sizinle nasıl irtibat kurabileceğini belirleyin. Bu bilgi, onun ID kartında bulunabilir.


KAYBOLDUĞUNU DÜŞÜNDÜĞÜNÜZ ANDA
• Çocuğunuzun arkadaşlarının ailelerini kontrol edin ve onlara çocuğunuzu aradığınızı söyleyin.
• Okulunu, kreşini veya yuvasını bilgilendirin.
• Arkadaşlarını ve komşularını kontrol edin.
• Eğer bunların hiçbirinden etkili sonuç alamazsanız, polisi arayın. Rapor tutmasında ısrar edin ve dosya numarasını alın. Bu dosya numarası, ileride çok önemli olacaktır.
• Çocuğunuzun arkadaşlarının ailelerinin listesini tekrar kontrol edin. En son kim, nerede çocuğunuzu görmüş, bunları öğrenmeye çalışın.Çocuğunuzun en son görüldüğü yerden araştırmaya başlanabilir.
• Çocuğunuzun en son ne giydiğini bilin.
• Eğer eski çocukluk arkadaşlarınız veya asker arkadaşlarınız varsa, onlardan da yardım alın, çocuğunuzun arkadaşları ile irtibat kurabilirler.
• Bugün yapabileceğiniz işler için yarına kadar beklemeyin.
• Polisi arayıp, olayla ilgili gelişmeleri adım adım öğrenin.
• Bölgesel hizmet gruplarına başvurun.
• Evinizdeki telefona gelebilecek aramalar için sürekli birisini bulundurun. Siz, dışarıya olan telefon görüşmeleriniz için başka bir telefon kullanın.
• Yardım istemek için utanmayın ve tereddüt etmeyin, bu her ailenin başına gelebilir.
CANLI YAYIN