O SORULARIN ALTINDA O'NUN İMZASI VAR

GİRİŞ TARİHİ:  13.04.2012, 13:56 GÜNCELLEME TARİHİ:  13 Nisan 2012 Cuma, 13:56

Efsane yarışma Kim Milyoner Olmak İster'in yapımcısı Meltem Kayalı, Yeni Aktüel dergisinin sorularını yanıtladı...

Efsane yarışma Kim Milyoner Olmak İster'in yapımcısı Meltem Kayalı, Yeni Aktüel dergisinin sorularını yanıtladı...


Soruların içinde bazen cevaplar oluyor, bazıları ise şaşırtıyor insanı. Bunun matematiğini nasıl kuruyorsunuz?
Yedinci soruya kadar çok ciddi ağır bilgiler içeren sorular soramayacağımı farkettim. Oyun oynuyoruz yedinci soruya kadar. Genel kültür, günlük yaşamdan bilgiler... Ardından süre ortadan kalkınca ciddi bilgi birikimi gerektiren sorular soruyorum. Ama bu diyelim ki İstanbul'un fethi ile ilgili bir soruysa şıkların 1451-52-53 gibi olmasını tercih etmiyorum. Bu bilindiğinde kıymeti yok. Bilgi elbette ki kıymetli ama önemli olan nasıl kullanıldığı. Yani analitik düşünce olmadan bir şey yapamıyor muyuz? Bilinmeyen sorularda muhakeme yeteneği ile cevap bulunsun istiyorum. Neden analitik düşünmek diğerinden daha kıymetli hale geldi anlamıyorum.
Bu eğitim sistemimizdeki ezbercilik zihniyetinden kaynaklanıyor olsa gerek...
Yorum yaparken de, düşünerek değil de, bilgiyi kullanarak çözülebilecek sorular oluşturmaya çalışıyoruz. Dikkat ettiğim , yarışmacılarda "senkron tarihi" diye bir şeyin olmaması. Ertuğrul , Osman, Orhan derken sırayla, Fatih tahttayken Avrupa'da kim vardı, Rusya'da ne oldu bunu bilmiyoruz. Tarihçi olmayan bilmez, bunlara çok önem veriyorum.
Soruların hazırlanış süreci nasıl oluyor peki?
Her hafta soru alıyorum. Üniversite hocalarından oluşan geniş bir grubum var. Ev kadınlarından sorular geliyor. Bazen bir kişiden beş yüz soru da gelebiliyor. Diyelim 100 soru geldiyse okuyup 10 soruya indiriyorum. Asistanım Zeynep soruları kontrol ediyor ve bu sorulardan yedi tanesi elenmiş olarak üç soru halinde bana geliyor. Çünkü gönderilen soruların cevapları yanlış çıkabiliyor. Şu anda doğru bilgi olduğu kadar yanlış bilgi de çok yaygın. Seçtiğim soruların Türkçesini düzeltiyorum, soruyu ters çeviriyorum, şıklarını elden geçiriyorum.
Sorular nerede saklanıyor?
Özel bir bilgisayar var. Korunaklı, internet bağlantısı yok. Ancak bizden çalınırsa soruların ne olduğu görülebilir.
Korunaklı bir binada mı?
Nerede olduğunu söylemeyeyim.
Kaç kişi bakabiliyor bu bilgisayara?
Ben ve asistanım Zeynep...





CANLI YAYIN