Astronot olup uzaya gitmek isterdim

GİRİŞ TARİHİ:  25.04.2015, 09:47

Perşembe akşamları atv'de yayınlanan 'Bedel' dizisinde rol alan Deniz Alan, uzay bilimlerine çok meraklı olduğunu söylüyor: Bir astronot olup uzay araştırması için görevlendirildiğimi hayal ederim arada...

atv'de perşembe akşamları yayınlanan 'Bedel' dizisinde 'İrem' karakterini canlandıran genç oyuncu Deniz Alan; canlandırdığı karakteri, hayalindeki mesleği ve dizideki rol arkadaşlarını anlattı…

'Bedel'de nasıl bir karakteri canlandırıyorsunuz?
'İrem', ayakları üzerinde sağlam bir şekilde durmayı başaran bir kız. Hayatta genel olarak başarılı olmuş bir karakter. Güçlü bir kadın. El bebek gül bebek diyeceğimiz türden bir yaşantısı olmuş. Ancak bu şartlara rağmen şımarık ve karakteri oturmamış bir kadın diyemeyiz ona. Aslında son derece sağlıklı bir karakter. Risk alan, tehlikeden korkmayan bir kız. Kolaylıkla kafa tutabilen, sevdikleri için tehlikeyi ve riski göze alabilen, mesleğinden kazandığı parayla tek başına yaşayan, vefalı, fedakar, aşkı arayan ve koşulsuz şartsız bu aşkın peşinden gidip gereken zorluklarını göze alabilen, mücadeleci bir karakter.

BEN DAHA DUYGUSALIM

'İrem' karakteriyle ortak yönleriniz var mı?
Elbette var. En belirgin benzerliğimiz, riske olan temayülümüz. Diğeri ise fazla fedakarlığımız ve sevdiklerimizin menfaatlerini bazen kendi menfaatlerimizden bile öncelikli görmemiz. Yine benzer bir özelliğimiz var ki; benim o yönüm 'İrem'e göre daha baskın. O da duygusallığım. 'İrem' de duygusal bir kız evet ama en azından çoğu zaman akılcı davranabiliyor. Bende ise duygularım, bazen her şeyin önüne geçebiliyor.

Sizin de 'İrem' gibi zor durumda olan bir arkadaşınız olsa, her sıkıntısında yanında olur musunuz?
Kesinlikle evet! Zaten az önce de bahsettiğim gibi en belirgin ortak yönümüz bu. Ayrıca yapmadığım bir şey de değildir hani.

'İrem' dizide tehditler alıyor. Siz özel hayatınızda böyle bir olay yaşasaydınız, sizin tepkiniz ne olurdu?

'İrem' bunu yaşadığı zamanlarda asla pes etmiyor. Korkup kenara çekilmiyor. Bu konularda oldukça gözü kara. Ya gidip polise başvuruyor ya da gerekiyorsa kendisi hallediyor. Her koşul ve şartta kişilerin ve durumların karşısına korkusuzca dikiliyor. Açıkçası ben bu kadar gözü kara davranabilir miydim bilmiyorum. Evet, risk alırım, tehlikeyi aradığım zamanlar da olur, ancak bu kadar gözü kara olamayabilirdim.

Oyunculuğa ne zaman ve nasıl başladınız?

Kendimi bildim bileli oyun oynarım ben. Tam bir oyun çocuğuydum. Kimsenin bilmediği oyunlar icat ederdim. Ayrıca öyle her zaman bir oyun arkadaşına da gerek yoktu benim için. Babam çok oyuncak alırdı bana. Mesleki düzlemde oyunculuk yapma kararımı ise 17 yaşımda aldım. Ben Eskişehirli'yim. Ne büyük şans ki şehrimde Türkiye'nin en iyi oyunculuk okullarından biri vardı ve ben de şartlarını öğrenip sınavlarına hazırlanıp kazandım. Şahane bir duyguydu. Yani soruyu tam olarak cevaplamam gerekirse; mesleğime başlamam, 2001 yılında Eskişehir Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuvarı'nda, hayatım boyunca oyun oynamaya karar verişimle oldu.

Oyuncu olmasaydınız hangi mesleği seçerdiniz, hiç düşündünüz mü?
Uzay bilimleri. Evet, tuhaf gelebilir ama çok ilgi duyduğum bir alan. Uzayla ilgili yeni yeni keşifler var. Elbette çoğunu takip edemiyorum ancak duyduğum her yeni keşif, okuduğum her makale beni müthiş heyecanlandırıyor. O uçsuz bucaksız, sırlarla dolu evren, o bilinmez, inanılmaz sonsuzluk çok cezbediyor beni. Bir astronot olup uzay araştırması için görevlendirildiğimi hayal ederim arada... Bu hayal bence kelimelerle anlatılamaz.

ROL BANA YENİ BİR ŞEYLER KATABİLMELİ

Rol seçimlerinde nelere dikkat ediyorsunuz?
Role yeni bir şeyler katabileceğim işaretleri mutlaka ararım. Bir oyuncu için önemli bir motivasyondur bu. Role bir şey katabildiğim oranda, rolün de bana bir şeyler katabilmesini isterim. Önceliğim budur, çünkü her rolde yeni bir insanı keşfetme, tanıma şansı da bulabiliyoruz bir oyuncu olarak.

Projedeki diğer oyuncular sizin için önemli mi?
Kim önemsiz olduğunu söyleyebilir ki, dışarıya çok yansıtmasa da! Elbette benim için de önemli. Bu denli kolektif bir çalışma içerisinde hem daha keyif alabilmek, hem de yeni bir şeyler öğrenebilmek adına; yeteneğinden, bilgisinden, tecrübesinden istifade edebileceğin, keyifli oyun çıkarabileceğin meslektaşların olsun istersin her zaman. Bu en önemli kıstaslardan biridir. Bu projedeki en büyük şanslarımdan biri de buydu bence. Oyuncu arkadaşlarım rollerinin hakkını fazlasıyla veren tecrübeli isimler. İçinde bulunduğum kadro bakımından kendimi çok şanslı addediyorum. Bu harika bir şey.
CANLI YAYIN