Şah pilavı tarifi için gerekli malzemeler
2 su bardağı basmati pirinç
150 gr tereyağı
6 yemek kaşığı sıvı yağ
1/8çay kaşığı safran
300 gr kuzu kuşbaşı (haşlanmış)
1 adet kuru soğan
4 yemek kaşığı kuru üzüm
8 adet kuru kayısı
5 adet kuru erik
5 adet kestane (haşlanmış)
2 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
6 adet lavaş
Şah pilavı nasıl yapılır?
Safranı bir kaseye koyduktan sonra üzerine bir su bardağı sıcak su koyun ve arından demlenmeye bırakın.
Tereyağını eritin ve üzerinde biriken köpüğü alın.
Pirinçleri soğuk ve tuzlu suda bir saat kddar bekletin ve yıkayın ardından süzün.
Pirinçleri suda 10-15 dakika haşlayıp süzdükten sonra derin bir kaseye alın.
Pirinçlerin her yerine gelecek şekilde 4-5 yemek kaşığı safranlı sudan, bir tatlı kaşığı zerdeçal ve 4 yemek kaşığı kadar erimiş tereyağı koyup nazikçe karıştırın.
Derin bir tavaya erimiş tereyağını koyun ve ısıtın.
Tavaya sırasıyla haşlanmış kuzu etlerini, piyazlık doğranmış soğanı, ufak parça olan kuru kayısıları, kestaneleri, zerdeçalı, tuzu, karabiberi koyduktan sonra kızarana kadar hafifçe soteleyin.
Son olarak kuru üzümleri de koyup ocaktan alın.
Tava ya da tencereye lavaşları dış yüzeyini sıvı yağ ile yağlayarak boşluk kalmayacak şekilde yerleştirin.
Lavaşların içine önce pilavın yarısını koyun. Ardından etli karışımı koyun ve son olarak kalan pilavı da koyup, üzerine bir adet daha lavaş koyarak kapak gibi kapatın.
Lavaşların kenarlarını içe doğru katlayın, üzerine sıvı yağ gezdirin. 180 derecelik fırında 30-45 dakika lavaşlar kızarana kadar pişirin.
Pişen şah pilavını büyük bir tabağa ters çevirin. Lavaşları üstten kopmayacak şekilde dilimleyip açın ve içerisindeki pilavı hafifçe harmanlayıp sıcak olarak servis edin.
Herkese afiyet olsun…