"Normal hayata dönüş 2021 kışında!"

GİRİŞ TARİHİ:  16.11.2020, 23:16
"Normal hayata dönüş 2021 kışında!"

Ünlü Türk profesörleri açıkladı!

"1 yılda normalleşeceğiz"

Yüzde 95 etkiye sahip ve soğuk zincirde 2-8 derece sıcaklıkta 30 gün dayanabilecek bir aşı ürettiğini duyuran Moderna'nın rakibi, aşı çalışmalarıyla dünyaya adını duyuran Türk profesör Uğur Şahin'den de yeni bir açıklama geldi. Çok önemli. Şahin 1 yıla kadar bu salgından kurtulacağımız müjdesini verdi.

Müjdeli haber Almanya'dan geldi, Profesör Doktor Uğur Şahin, normal hayata dönüş için tarih verdi! "Birçok aşı şirketi tedariği artırmamız için bize yardım ediyor. Dolayısıyla gelecek yıl normal bir kış geçirebiliriz."

Uğur Şahin ve eşi Özlem Türeci, koronavirüse karşı en etkili aşının geliştirilmesini sağlayan Türk bilim insanları. Şahin, İngiliz yayın kuruluşu BBC'ye konuştu, merak edilen soruları yanıtladı.

"Gripte her yıl farklı virüs türüyle uğraşıyoruz covid-19'da ise mutasyonlar olsa da bunlar çok belirgin. Virüste dramatik bir değişiklik olacağını düşünmüyorum.

Grip virüsü ile kovid-19 virüsü arasındaki farkı anlatan Şahin, bulunan aşının yan etkilerinin detayını verdi.

"Aşının enjekte edildiği bölgede bir kaç gün süren ağrı, bunlar hafif ve orta arası ağrılar. Aşı olanların bir kısmında da 1-2 gün süren ateş görüldü."

Yanıtı en çok merak edilen sorulardan biri de, koronavirüsün yayılmasını engelleyecek olan aşı, hastaları da iyileştirecek mi?

"Bir bilim insanı olarak diğer virüslerle ilgili yaptığımız tahminlere dayanarak hastalığı önleme konusunda çok yüksek bir etkisi olmasını bekliyorum."

Peki aşının insanlar üzerindeki etkisi, ne kadar olacak?

"1 yıl sonra yeterince antikor kalacak mı bilmiyoruz bu bilgiyi topluyoruz."

Şahin, aşıyı bulduktan sonra, bunu eşi Özlem Türeci ile, çay içerek kutladıklarını söyleyince, İngiliz spikerle aralarında ilginç bir diyalog yaşandı.

"Olağanüstü bir sonuçtu ve oturduk çaylarımızı tokuşturduk.

- Çayla kutlama yapmanız İngiltere'deki herkesin çok hoşuna gitmiştir

- Bu sadece İngilizlere has değil, Türklere de özgü bir şey."

CANLI YAYIN