Hayatımın gerçek terapistleri

GİRİŞ TARİHİ:  05.07.2010, 09:57

Oyuncu Füsun Demirel ikizleri Mehmet İlkem ve Aslı Senem'i dünyaya getirdikten sonra yaşadığı büyük değişimi anlattı: Hayata daha yumuşak bakmaya başladım sanki...

DAHA YUMUŞAK BAKIYORUM
50
yaşından sonra anne olan usta oyuncu Füsun Demirel, ikiz bebeklerinin hayatını nasıl değiştirdiğini MedicalPark dergisine anlattı: "Mehmet İlkem ve Aslı Senem sayesinde hayata daha yumuşak bakmaya başladım. Çocukla çocuk olmaya geri döndüm. Hayatımın terapistlerini buldum..."

HERKESİN ANATOMİSİ FARKLI
FÜSUN
Demirel, geç yaşta anne olmakla ilgili de şunları söyledi: "Her kadının anatomik yapısı, bünyesi farklı. Ben bu durumu tolore edebildim. Üstelik yaşıtlarım menopoza girerken ben gençleştim. Ancak, 'Onların en verimli yıllarında yanında olabilecek miyim?' diye de düşünmeden edemiyorum..."

Hafızalarımızda ' tatlı sert' anne rolleriyle yer edinen usta oyuncu Füsun Demirel; iki yıl önce dünyaya gelen ikiz bebekleri Mehmet ve Aslı sayesinde hayatının büyük bir değişim geçirdiğini söyledi. MedicalPark dergisine konuşan Demirel, "Hayatımın gerçek terapistlerini buldum" diye özetlediği anneliğini anlattı.

SEVİNÇTEN AĞLAMIŞTIM
Anne olmak sizi nasıl değiştirdi?
Hayata daha yumuşak bakmaya başlıyor insan. Daha sabırlı olmayı öğreniyor. Artık her şeye çocuklarımın gözünden bakmaya çalışıyorum. Hayatı ve ilişkileri onların ruh haline göre değerlendiriyorum. Çocukla çocuk olmaya geri dönüyorsunuz bir anlamda. Bu, yetişkin bir insana öyle iyi geliyor ki. 'Hayatımın terapistlerini buldum' desem abartmış olmam sanırım.

Tüp bebek yöntemiyle anne oldunuz. Nasıl bir süreçti sizin için?
İki denemem oldu. İkinci deneme başarılıydı. Asla ikiz beklemiyordum ama üç embriyo nakledildi. İkisi tutmuştu. Artık yapacak bir şey yoktu gerçekten. Duyduğumda şok geçirdim. Sevinçten muayene koltuğunda ağlamıştım.

GİZLİ BİR OTORİTEM VARDIR

Kendinizi nasıl bir anne olarak tanımlıyorsunuz? Evhamlı, rahat, otoriter, arkadaş...
Evhamlıyım elbette. Bebeklerimi geç elde ettiğim için üstlerine çok düştüğüm zamanlar oluyor ama aynı zamanda arkadaşız da. Yani ileride çok iyi arkadaş olacağız belli ki. Özgür yetişsinler istiyorum ama gizli bir otoritem olabilir. Aslında onlara huzur veren bir anne olacağım.

Bebekleriniz dünyaya geldikten sonra keşke daha önce anne olsaymışım, diye geçirdiniz mi aklınızdan? Şu anki bakış açınıza göre en ideal annelik yaşı sizce ne olmalı?
İnanın halimden çok memnunum. Her kadının anatomik yapısı, bünyesi farklı... Ben bu durumu tolere edebildim. Üstelik yaşıtlarım menopoza yatarken, ben gençleştim bile. Ama çocukla anne arasında bu kadar yaş farkı olması düşündürüyor. 'Onların en verimli yıllarında yanlarında olabilecek miyim, onlarla hayatın güzelliklerini ya da onların sorunlarını paylaşabilecek miyim?' diye düşünüyorum. Elbette ömür biçemeyiz kimseye ama yine de ideal annelik yaşı bana göre 30 ila 35 yaşları civarı.

BELGRAD ORMANI DEĞİL
Geç yaşta anne olmanın zorlukları var mı? Anne adaylarına neler tavsiye edersiniz?
Bu sizin yaşam kalitenizle ve vücudunuzu nasıl koruduğunuzla ilgili... Zorluk yaşamadım ama daha çok spor yapsaydım, vücudum daha esnek olsaydı; onlara bakarken daha rahat davranabilirdim. Şimdi bazen belim tutuluyor mesela. Bebek sahibi olmak isteyenler spor yapıp kilo verdikten sonra hamile kalsın. Hatta hamilelikte de hep hareketli olsunlar.

Size göre toplum olarak çocuk bakımında yapılan hatalar neler?
Soğuktan çekinip aşırı giydirmek, beslensin diye gerekli gereksiz yemek yedirmek... Şimdi bir de bakıyorum bütün alışveriş merkezleri bebeklerle dolu. Aileler hava alsın diye evden çıkarıp, o klimalı ve kötü hava soluduğumuz kalabalık alışveriş merkezlerine götürüyorlar bebeklerini. O bebeklere üzülüyorum. Keşke uzmanlar bunun zararları konusunda uyarılar yapsalar. Oralar Belgrad Ormanı değil ki!

SEZGİLERİMLE DAVRANDIM
Bebeklerinizin sağlıkları konusunda bir anne olarak sizin en çok dikkat ettiğiniz nokta nedir?
Kirli ve hijyenik olmayan bir çevrede yaşıyoruz. Olabildiğince bu anlamda özen gösteriyorum ve ikizlerimin düzenli sağlık kontrollerini yaptırıyorum. Şimdiye kadar her şey yolunda gitti. Bebeklerimiz 31 haftalık doğdukları için daha özenli bir bakım gerekiyordu. Buna gerçekten çok gayret gösterdik.

Onlar için uyguladığınız ilginç bir bakım ya da beslenme formülü var mı?
İlginç bir formülüm yok. Bu benim de yaşadığım ilk deneyimdi. Uzmanların ve deneyimli kişilerin yardımıyla, en çok da sağduyum ve sezgilerimle davrandım. Annelik içgüdüsü çok güçlü ve her kadına yol gösteriyor sanırım.

SÜREKLİ GÜLEN BİR AİLEYİZ
İkiz bebeklere bakmak zor olsa gerek. Çalışan bir anne olarak nasıl başa çıkıyorsunuz bununla?
Bulduğunuz özel yöntemler var mı? Elbette ekonomik güç çok önemli... Böylesi bir hayatı sağlıklı tanıyabilmek için güçlü olmak gerekiyor. İki bakıcıyla yaşıyoruz sürekli. Bebeklerimin ikisi de çok sakin, hayatla barışık doğmuşlarcasına mutlu ve huzurlular. Dolayısıyla neredeyse hiç sorun yaşamıyoruz. Ben de yapım gereği sakin ve yumuşak bir insanım. Özel bir yöntemim yok ama evde hep gülen yüzler olsun istiyorum. Kahkahası, neşesi bol bir ev bizimkisi... Sesimiz olumsuz anlamda yükselmiyor.

GALİBA ÇOCUKLARIM KOMİK...
İkiz bakımında yaşadığınız en büyük sıkıntı ne?
Şimdi 20 aylık oldular. Artık kişilik gelişimi başladı. Oyuncak paylaşımı çekişmeleri oluyor ve bir de çok düşkün oldukları kişiyi paylaşamıyorlar. Onlar için çeşitli yöntemlere başvurup, sorunları ortadan kaldırmaya gayret ediyoruz. Ve elbette ihtiyacımız olan herhangi bir şeyden mutlaka iki tane alma zorunluluğumuz var.

Peki, en keyif aldığınız anlar... Öyle çok an var ki. Sabahları uyandıklarında mesela...
Çok neşeli oluyorlar. Oyun anları da harika. Yeni yeni konuşmaya başladılar ve dünyayı, çevreyi keşfetmeye çalışıyorlar. Taklit etmeye başladılar. Bütün bu durumlardan inanılmaz keyif alıyorum ve her anımız gülmekle geçiyor. Galiba çocuklarım komikler.

YAKINDA BİR DİZİ PROJESİ OLACAK
Kariyerinize tiyatroyla başlamış olmanıza rağmen çok uzun zamandır tiyatro sahnesinde görmüyoruz sizi. Neden tiyatrodan uzak kaldınız?
Her işi bir arada yürütemedim açıkçası. O yıllarda sinema projeleri çok iyi gidiyordu. Ben de sinemayı tercih ettim.

Gündelik hayatta nasıl birisiniz?
Neşeyi seviyorum ve hayata çok bağlıyım. Ama bazen de berbat bir melankoliye düşüyorum ve bu durumdan çıkana kadar hem kendime hem de çevreme zor zamanlar yaşatıyorum.

Bazı internet sitelerinde tek kişilik bir oyunda oynamanızı isteyen kişiler var. Bir sürpriz yapmayı düşünüyor musunuz sevenlerinize?
Sayısız tek kişilik kadın oyunu çevirisi yaptım ve hep başka aktrisler oynadı. Ben sadece çevirirken oynuyordum onları. İnşallah olur günün birinde.

Yeni projeler olacak mı?
Yeni bir dizi projesi olacak. Netleşmediği için açıklama yapmam doğru olmaz.
CANLI YAYIN