Tuba Ünsal tartışma yarattı

GİRİŞ TARİHİ:  31.07.2010, 12:12 GÜNCELLEME TARİHİ:  31 Temmuz 2010 Cumartesi, 12:13

Beş aylık hamile olan Tuba Ünsal, 'her hafta doktora gidip muayene olduğunu' açıkladı; uzmanlar şaşırdı: Dört haftada bir muayene yeterli. Çok sık kontrol boşuna zaman kaybı

Beş aylık hamile olan Tuba Ünsal, her hafta doktora gidip muayene olduğunu açıkladıktan sonra tıp dünyası tartışmaya başladı. Anne adayları her istediklerinde doktorların kapısını çalabilirler mi? Sık kontrole gitmek sağlıklı mı zararlı mı? İşte uzmanların bu konudaki görüşleri;

HAFTA HAFTA GEBELİK MUAYENESİ

Hamileliğin 6-8'inci haftasında, bebeğin kalp atışlarının alınması için ultrasonla muayene edilir. İlk kalp atışları, ancak altıncı hafta duyulur.
12'nci haftada bebekte anomali riskine karşı, ikili test ve Down Sendromu var mı diye ense kalınlığına bakılır.
14-16'ncı haftalarda bebeğin cinsiyetine bakılır.
20-22'nci haftalarda kalp ve damarlarında anormallik olup olmadığını anlamak için ileri düzey ultrason taraması yapılır.

Prof. Dr. Sezai Şahmay (Cerrahpaşa Tıp Fakültesi)
SÜREKLİ ULTRASONA GİRİLMEZ

'Hocam evime ultrason almak istiyorum' diyenler bile var... Anne adayı bana böyle bir istekle gelirse, onu geri çeviririm. Çünkü her hafta ultrasona girmek, anne adayında strese neden olur. Aklı başında bir insanın da böyle bir talebi olmaz. Olsa bile doktoru onu ikna etmelidir. Çarşamba ultrasona girersiniz, bu sefer cuma günü de girmek istersiniz. O zaman 24 saat ultrason altında yatın!

BU BİR SAPLANTI
Bu durum psikiyatrik bir rahatsızlık olmasa bile saplantıdır. Aşırı istek, evham, annelik duygusunun aşırı olması ve şımarıklıktır. Normal kontrol 3-4 haftada birdir. Zaten bir sorun olduğunda biz anne adayını haftada iki gün bile çağırırız."

Prof. Dr. Faruk Buyru (İstanbul Cerrahi Hastanesi)
SADECE ZAMAN KAYBIDIR

"Hamileliğin ilk haftalarında kalp atışları duyulmuyorsa, o zaman daha sık kontrole alırız. Sadece son ay, anne adayı her hafta kontrole çağırılır. Beşinci aydan itibaren zaten anne adayı bebeğin hareketlerini hissetmeye başlar.

ZAMANA YAZIK!
Korkan ya da kaygıları olan anne adaylarını psikologa yönlendirmek yerine, öncelikle ayda bir kontrolün yeterli olduğunu anlatmak gerekiyor. Eğer ortada riskli bir gebelik varsa, annenin tansiyonu ya da şekeri çok yüksekse biz zaten gerekli kontrollere çağırıyoruz. Sık sık ultrasona girmek anne adayına ya da bebeğe zarar vermez ama buna hiç gerek yok. Bana böyle bir anne adayı gelse ve 'Her hafta ultrasona gireceğim' dese kendinize başka bir doktor bulun derim. Hem annenin hem de doktorun zamanına yazık."

Doç. Dr. Kadir Savan (Medical Park Bahçelievler)
ANNE ADAYLARI MERAKLI

"Riskli bir durum yoksa anne karnındaki bebeğin ayda bir muayene edilmesi gerekir. Düşük tehlikesi, kronik hastalık ya da gelişme geriliği saptanırsa, o zaman her hafta düzenli muayenelerimizi yaparız.

BAZILARI YORUYOR
4 haftada bir normalde hastalarımızı düzenli kontrollere çağırırız; ta ki gebelik yedi buçuk-sekiz ay olana kadar. Ondan sonra da iki haftada bir doğuma kadar takip ederiz. Doğuma yakın süreç içerisinde, riskli bir durum varsa, erken doğum riski ortaya çıkmışsa, her hafta çağırabiliriz. Ancak meraklı anne adayları bizi çok yoruyor. 'Hocam ben her hafta kontrole gelebilir miyim?' diyen anne adayları çok var. 'Neden?' diye sorduğumda ise, bebeklerine bir şey olmasından korktuklarını söylüyorlar. Kaygı ve korkuları fazla olanlan hastaları psikiyatristlere ya da psikologlara yönlendiriyorum..."

Op. Dr. Suat Erşahin (Medical Park Bahçelievler)
ERKEK OLSUN İSTİYORLAR

"Kişinin düşük tehlikesi ya da kronik bir hastalığı varsa ancak o zaman her hafta kontrole gidebilir. Hastanın şiddetli bulantısı, karın ağrısı, ülseri, bağırsak hastalığı varsa, hastaneye yatırmak bile gerekebilir. Ancak normal gebelikte yapılan bir rutin kontrol vardır, her hafta kontrole gitmek normal bir durum değil. Beş haftalık bir hamileye, 20- 22'nci haftada şeker testi ve rutin ileri düzey ultrason yapılır. Eğer yaşamla bağdaşmayan bir hastalığı varsa bebeği aldırabiliyoruz."

Op. Dr. Banu Göker Özdemir (Memorial Hastanesi)
AYDA BİR KONTROL YETERLİ

"Sağlıklı bir hamilelik dönemi söz konusuysa, beş aylık hamilelikte her hafta doktora gidilmesi normal değil. Problemli gebeliklerde; düşük, erken doğum ya da kanama tehdidi varsa, sık kontrole gidiyor olabilir. Ya da anneden kaynaklanan başka hastalıklar da olabilir. Normal seyrinde giden bir gebelikte, gebeliğin ilk haftalarında öncelikle gebelik kesesini görmek için ultrason yapılır, ardından 1-2 hafta içinde kalp atışlarını görmek için ultrasonla değerlendirilir.

ZAMAN KAYBI
Bundan sonra her şey normal ise dört haftada bir kontrol yeterlidir, ancak son haftalarda bu kontrol biraz daha sıklaşır. Her hafta ultrasona yaptırmak gereksizdir ve zaman kaybıdır."
CANLI YAYIN