Bhutan'da düğün hayal ötesindeydi

GİRİŞ TARİHİ:  07.10.2010, 09:29 GÜNCELLEME TARİHİ:  07 Ekim 2010 Perşembe, 09:30

Nasuh-Mine Mahruki çifti, Bhutan Krallığı'ndaki geleneksel köy düğünlerini anlattı: Bir yanda ateş yakılıyor, diğer yanda yemekler pişiriliyor, köy halkı bizim için dans ediyor. Hayaller ülkesindeymişsiniz gibi hissediyorsunuz..

1995'te Everest'e tırmanan ilk Türk olan AKUT Yönetim Kurulu Başkanı Nasuh Mahruki ve Mine Nahruki, Bhutan Krallığı'nda geleneksel bir köy düğünüyle hayatlarını birleştirmişti. Çiçeği burnunda çift, geleneksel kıyafetler ve yedi lamanın dualarıyla kutsanan düğünlerinin ayrıntılarını Şamdan Plus dergisinden Gülru İncu'ya anlattı...

BÜYÜK SÜRPRİZ OLDU
Bhutan'daki düğün ne gibi prosedürleri gerektirdi?

Mine Mahruki: Bunu Nasuh anlatsın, çünkü ciddi anlamda uğraşmış bunun için.
Nasuh Mahruki: Bunu plansız yapmak mümkün değil, çünkü ciddi bir bürokratik süreci var. Bir de daha önceden yapılmamış bir şey olduğu için bir kısmı ricayla, bir kısmı tanıdıkla, bir kısmı sempatiyle aşılması gereken durumlar vardı, onları da Nepal Fahri Başkonsolosu Prof. Günseli Malkoç halletti. Nikahımızı da adalet bakanı kıydı.

Yine de çok büyük bir sürpriz bu kesinlikle ve dünyada çok az insana nasip olacak bir şey...
M.M: Tabii, zaten bütün planlamalar benim haberim olmadan yapıldı, en son her şey netleştiğinde benim haberim oldu, gitmeden bir, iki hafta önce, o da ayrı bir güzellikti. Benim için çok büyük bir sürprizdi bu düğün. Hele oraya gidince, o düğün ortamı, oradaki yaşananlar tamamıyla inanılmazdı. Hayal gücünün ötesinde bir deneyimdi. İnanılmaz bir medeniyet, inanılmaz hoş insanlar, kültürlü, görgülü, beklentilerimin çok üzerindeydi benim adıma.

BHUTAN BÜYÜLEYİCİ BİR ÜLKE
Neden başka şehirler değil de Bhutan Krallığı?
N.M: Bhutan hiçbir yere benzemiyor, çok özel bir yer. Himalayalar'da bir krallık, yüzde 75'inden fazlası orman. Kral Oxford mezunu, çok aydın bir insan ve ülkesiyle ilgili yaratmaya çalıştığı şeyi anlatırken "Herkesin peşinde olduğu şey gayri safi milli hasıladır, oysa biz gayri safi milli mutluluk üzerine yönetim sistemimizi kurduk, burası mutlu insanlar ülkesi" diyor. Halkı da kralı çok seviyor. Zaten kafamdaki düşünce 40 yaşından sonra ve yurtdışında evlenmekti, Bhutan seyahati çok iyi oturdu. Bir ara Nepal'i düşündük ama Bhutan tabii çok daha karizmatik bir yer.
CANLI YAYIN