Okulumuz şöhret olma yeri değil

GİRİŞ TARİHİ:  25.01.2011, 08:57 GÜNCELLEME TARİHİ:  25 Ocak 2011 Salı, 15:21

İstanbul'dan sonra İzmit'te oyunculuk okulu açan Birol Güven, "Kimseye rol garantisi vermiyoruz" diyor ve ekliyor: Oyunculuk için gerekli tahammülü olmayan zaten kendiliğinden gidiyor

Yapımcı ve senarist Birol Güven üç yıl önce İstanbul'da hayata geçirdiği daha çok oyunculuk üzerine kurulu sanatsal ve mesleki eğitim veren Mint Akademi'nin bir şubesini de memleketi Kocaeli'de açtı. Darıca'daki okulda ayda 225 lira ücret karşılığında üç veya altı ay süreyle oyunculuk eğitimi veriliyor. Oyunculuğu profesyonel olarak düşünen kursiyerler, eğitimlerinin ardından yeterli görüldükleri takdirde dizilerde rol alıyor. Güven ve okulunda eğitim alıp; 'Çocuklar Duymasın', 'Arka Sıradakiler', 'Papatyam' ve 'Öğretmen Kemal' gibi projelerde yer almaya başlayan öğrencileriyle Mint Akademi'de bir araya geldik.

HER YERDEN GELEN VAR
Darıca'daki okula başka şehirlerden de gelen var mı?
Biz bu okulu açarken daha çok o bölgenin insanıyla yürüyelim diye düşünmüştük ama her bölgeden gelen oldu. Dizileri de bu bölgede çekmek gibi bir amacım var. Önümüzdeki yıllarda buraları plato olarak değerlendireceğiz.

Seçimi neye göre yapıyorsunuz?
Kapımız herkese açık. Öğrencileri; hobi olarak gelenler ve profesyonel anlamda bu işi yapmak isteyenler olarak ikiye ayırıyoruz. Hobi olarak gelenleri yetenek sınavına almıyoruz. Ama meslek olarak seçenleri ayrı bir yere alıyoruz. Okulumuzda onlarla daha yoğun bir çalışma yapıyoruz.

Öğrencilerinizden oyunculuğa yeteneği olmayanlari farklı bir alana yönlendiriyor musunuz?
Bunu, çok az insana söyledik. İnsan isterse her şeyi yapabilir diye düşünüyoruz. Zaman içinde hocalarımız gerekli konuşmayı yapıyor. Kimseyi kandırmıyoruz. Ne kadar süre eğitim alıyorlar? Bence oyunculuk eğitiminin süresi yok. Bizim bir müfredatımız, üç ve altı aylık dönemlerimiz var. Ama eğitim ömür boyu sürüyor. En büyük eğitim de sahneye çıkmak...

FİGÜRANLIKLA BAŞLIYORLAR
Eğitim alan öğrencilerin bir dizide rol almasını garantiliyor musunuz?
Kesinlikle hayır... Onlara her zaman "Buraya gelmiş olmanız demek dizilerde oynayacağınız anlamına gelmiyor" diyorum. O zaman zaten çoğu gidiyor. Burası dizilerde oynamak için gelinen bir yer değil. Ama eğitimleri tamamlanınca oynuyorlar. Bunun yanında yeni bir projeye başlayacağımız zaman önce okulumuza bakıyoruz. Aralarında role uygun olan varsa seçiyoruz. Çünkü biz o çocukları çok yakından tanıyoruz. İleride inşallah sadece onların arasından seçeceğimiz kişileri projelerimizde oynatırız. Ama bizde önce tiyatro, sonra televizyon gelir. Bu işi ticari amaçla yapmıyoruz. Az oyuncumuz var ve az para alıyoruz. Bizim için en büyük kazanç onları yetiştirmek.

Ne zaman amaçlarına ulaşıyorlar?
Okulumuzda ilk yıl kimseye özellikle o şansı vermiyoruz. İkinci yıl sahneye çıkıyorlar. Ondan sonra figüran olarak dizilerde yer alıyorlar. Bunun ilacı zaman... Heyecanla gelip popüler olmak isteyen insanları elemek istiyoruz. Ama bunun için bir şey yapmaya gerek kalmıyor. Onlar tahammülleri olmadığı için kendileri gidiyorlar.

HERKES PROJE SATMAK İSTİYOR
Senaristlik son dönemlerin en trendi mesleklerinden biri haline geldi. Okulunuza senaristlik eğitimi almaya gelen oluyor mu?
Senarist olmak için eğitim almak isteyen yok. Herkesin bir projesi var ve onu satmak istiyor. "Ben senarist olmak istiyorum" diye gelen görmedim. Her gelen dosyalarla geliyor.

Okulda başka eğitimler var mı?
Okulda sadece kamera önü değil kamera arkası eğitimi de var. Ayrıca Türk Sanat Müziği korosu var. Koro eğitimi yapıyoruz. Geçenlerde onları dinledim ve sonra 'Çocuklar Duymasın'da bu konuyla ilgili bir senaryo yazdım. Meltem ile Haluk koroya katılacak. 2 Şubat'ta yayınlanacak bölümde o koroyu oynatacağız.
CANLI YAYIN