Yapımcısı eleştirilere cevap verdi

GİRİŞ TARİHİ:  29.10.2014, 13:37 GÜNCELLEME TARİHİ:  30 Ekim 2014 Perşembe, 13:11

Geçtiğimiz Cumartesi ilk bölümü yayınlanan Kertenkele dizisi milyonlarca izleyiciyi ekran başına kilitledi.

Kertenkele dizisinin yapımcısı eleştirilere cevap verdi

Geçtiğimiz Cumartesi ilk bölümü yayınlanan Kertenkele dizisi milyonlarca izleyiciyi ekran başına kilitledi. Yapımcı Yalçın Şen ile Kertenkele'ye yönelik eleştirileri konuştuk ve ilerleyen bölümlerle ilgili ipuçları almaya çalıştık. Tekrar bölümleri bile milyonlarca izleyiciyi ekran başına kilitledi. İmam kıyafeti giyerek halkın arasına karışmaya çalışan Ziya'nın öyküsünü anlatan dizi, sosyal medyada ve bazı haber sitelerinde diziyi izlemeyenlerin eleştirilerine hedef oldu. Bu eleştirileri ve Kertenkele dizisini yapımcısı Yalçın Şen'e sorduk.

KERTENKELE KÖTÜDEN İYİYE BİR DÖNÜŞÜM HİKAYESİ

-Kertenkele çok hızlı bir giriş yaptı. İlk bölümünü kaçıranlar için diziden biraz bahseder misiniz?

Aslında projemiz bir dönüşüm hikayesi. Odağında ise biraz arsen lüpen ve birazda Robin Hood'vari bir hırsız olan sempatik ve iyi kalpli ancak cocuklugundan itibaren büyük travmalar yaşamış ve yetim ve öksüz bir karakterimiz var.
Yıllardır istanbul emniyetinin yakalayamadığı kertenkele yine bir takipten kaçarken ve onun için o takipten kurtulmak çok kolayken tamda o anda yolunun üzerindeki bir evde yangında mahsur kalmış bir çocuğa ve ailesinin feryatlarına şahit olur. Ya kaçarak polislerden kurtulacak yada çocuğu kurtaracaktır. O çocuğu kurtarmayı tercih eder ve kurtarırda, ama aşağıda polisler onu beklemektedir ve yakalanır.

KAHRAMAN İMAM DEĞİL, İMAM ROLÜNÜ OYNAYAN BİR SUÇLU

-İmamlığa dönüşüm hikayesi nedir?

Sonrasında sorgu ve cezaevi günleri başlar ki ayrıca üzerine aslında işlemediği bir cinayette kalmıştır. Müebbet hapisle karşı karşıyadır ve intihar teşebbüsünde bulunur. Hastanede tedaviye başlanır ve bu süreçte onunla aynı odada tedavi görmekte olan bir imamın kıyafetlerini alarak imam kılığında hastaneden kaçar. Tabiki tüm emniyet yine peşine düşmüştür ancak bu sefer ilk kez gardiyanı olduğu cezaevinden kaçan bir kişi olduğundan bu sefer peşinde gardiyanda vardır. Kertenkele ise tüm bu tehditlerden kaçmak ve tanınmamak için sahte imam rolunu oynamaya başlar ve camisinde imamı olmayan bir mahalleye yolu düşer. İşte asıl serüvende burada başlar. Kertenkele artık o caminin sahte imamı "İmam Ziya" dır. Kertenkele sahte imamlığı sürecinde gerek kendisinin ve gerekse etrafındakilerin yaşamında derin izler bırakacak ve zaman zaman güldürürken zaman zamanda ağlatacaktır. Ayrıca ilk defa gerçek bir aşka yelken açacak ve mahallenin zengin ailesinin güzeller güzeli kızı olan "Zehra" ya deliler giba aşık olacaktır.

TEKRAR BÖLÜMLERİNİ BİLE ÇOK İZLENDİ

-Raytingler nasıl?
Öncelikle izleyen herkes 1. bölümün hakkını teslim ediyor. Gerçekten çok güzel bir 1. bölüm oldu. Karşısında oturmuş diğer diziler olduğu halde 1. bölüm ratinglerimiz tatmin edici. Bizi en çok sevindiren ise tekrar yayınlarında da ratinglerinin yüksek gelmesi. Demek ki iyi iş yapmışız. Emeği geçen herkese Teşekkürler.


-Özellikle bazı gazetelerde ve sosyal medyada eski Yeşilçam filmlerinde olduğu gibi imam karakteri ile dalga geçildiği iddia ediliyor. Yapımcı olarak bu eleştiriler hakkında ne düşünüyorsunuz?
Dizinin 1. bölümünü izlemeden yapılan açıklamalar bizleri çok şaşırttı. Kertenkele bir imam olmadığı gibi dini inancı olmayan bir karakterdir. Bu bilgiyi doğrulayan gayet net sahneler var. Dolayısıyla yaşadıkları ve öyküsü sadece Kertenkele'yi bağlar. Yani Kertenkele üzerinden alınganlık yapmak hilaf-ı akıldır.

KERTENKELE, GİDEREK ARINAN BİR KARAKTER

-Peki Kertenkele doğruyu bulacak mı?
Aslında "Kertenkele" projesi bir dönüşüm projesidir. Dini öğretilere aykırı bir karakterin hapishaneden kaçmak imam kıyafetlerini giyerek çıktığı yolculukta, gerek kıyafetlerin manevi ağırlığını ve gerekse imam rolün�� oynamak zorunda kalmasıyla mecburen dini öğrenmek ve yaşamak zorunda kalmasını, öğrendikçe, uyguladıkça dönüşmesini, kötü alışkanlıklardan kurtulan, arınan bir karaktere dönüşmesinin hikayesidir.


-Kertenkele'ye haksızlık yapıldığını mı düşünüyorsunuz?
Kimse bu projeye haksızlık yapmasın. Bu proje kıyafetlere gerçek hakkını teslim edecek bir projedir. Kimsenin şüphesi olmasın.

KERTENKELE'DE SÜPRİZLERE AÇIK OLUN

-Sizin anlattıklarınızdan şunu anlıyorum. Önümüzdeki bölümle birlikte dizi hakkında bütün eleştiriler ortadan kalkacağı gibi bu hassasiyetleri olan insanların da hoşuna gidecek mesajlarla karşılaşacağız bu dizide.
Tekrar söylüyorum. Kertenkele bir imam değil ki. Ancak hayatta imamlara saygısı olmayan insanlarda var. Ve biz yer yer dizimizde bu insanlarıda görebiliriz. Unutmayalım bu bir dizi film ve haftaya devamı var.


-Haftaya neler olacak?
Bir projeninde bütününde kimi nereye taşıdığı çok önemlidir. İşte biz asıl burada odaktayız. Kimbilir ilerleyen süreçte kertenkele dönüşürken işte o karakterlerde etki eder belki. Ve ortak bir noktada buluşurlar. Eh artık burada keseyim yoksa tüm süprizleri mahfedeceğiz.

KERTENKELE FIRTINASI HİÇ DİNMEYECEK

-İlerleyen bölümlerde başrol oyuncusu biraz durulacak mı?
Aksine kendisi hep fırtına gibi olacak. Bu onun yaratılışında var. Belki yaratılışında olan diğer şeyleride keşfedecek. Ama fırtınası hiç dinmeyecek.


-Dizide bir mesaj kaygınız var mı?
Doğrudan hiç bir mesaj vermiyoruz. Bir karakterimiz ve onun uzun bir yolculuğu var. Ve umuyoruz ki bu yolculuk bizlerin damağında bir tad bırakır ve yıllar sonra bile tekrarlarını izletir.
CANLI YAYIN