“Celaleddin bir ummandır, göğsünde ne sakladığını kim bilebilir”

GİRİŞ TARİHİ:  11.06.2021, 21:32 GÜNCELLEME TARİHİ:  11 Haziran 2021 Cuma, 21:32
“Celaleddin bir ummandır, göğsünde ne sakladığını kim bilebilir”

Necmeddin Kübra savaşa mani oldu, tarafları barıştırdı.

'Bozkır Arslanı Celaleddin'in heyecanla takip edilen dördüncü bölümünde, Türkan Hatun'un ordusunun karşısına dikilen Celaleddin büyükvalidesini savaştan vazgeçmesi için ikna etmeye uğraşırken, durumu haber alıp gelen Horasan erenlerinden Necmeddin Kübra hazretleri duruma el koydu.

Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî'nin babası Bahâeddin Veledin de hocası olan, Horasan erenlerinden Necmeddin Kübra hazretleri, çatışmayı önlemek için ordunun karşısına dikildi ve asası ile bir çizgi çekerek "Aha dünyanız aha da ahiretiniz. Ameline güvenen bu çizgiyi geçsin" buyurdu. Necmeddin Kübra ardından bir çadır kurulmasını emrederek Türkan Hatun ve Celaleddin'i çağırdı.

Çadırda Türkan Hatun ve Celaleddin'le oturan Necmeddin Kübra, "İslam beldeleri küfür diyarlarına dönmüş. Muhammed Mustafa'nın ümmeti Macusilerin eline düşmüş. Kafir Moğol kapınıza dayanmış. Sizin derdiniz saltanat mıdır?" diye sordu.

Bu sözler üzerine Türkan Sultan "Şeyhim evlatlar validelerini çiğneyip geçerse düzen bozulmaz mı? Evlatlar validelerini ihanetle suçlayıp iftira atanların sözü ile hapsetmeye kalkışırsa düzen bozulmaz mı? Torunum askerlerine 'Türkan Hatun'a ok atacak var mıdır' deyip ok atmayanı zindana atsa düzen bozulmaz mı?" diye sordu. Necmeddin Kübra tüm bu sorulara "Bozulur elbet" yanıtı verdi. Türkan Hatun ise "Bozulmuştur şeyhim. Bunların hepsi olmuştur. Sandığıma girip ihanet mektubunu bırakan, beni bu halledere düşüren o kızı koynuna alan torunum işte karşısınızda" dedi.

Celaleddin, bu suçlamaya "Sandığa o mektubu koyanı bulursam cezasını kendi ellerimle vereceğim. Masum bir kızın günahını almayın" diye yanıt verdi.

Bu sözler üzerine Necmeddin Kübra, Uzlag Şah'ı çadıra çağırdı ve şöyle dedi: "Kabahatin ufağını herkes affeder. Er odur ki büyük günahı affede. Hadi kucaklaşın." İki kardeşin sarılıp barışmasının ardından, Celaleddin, büyükvalidesinin elini öperek onunla da helalleşti.

Uzlah Şah, "Ok yedin nasıl ayakta kaldın?" diye merakla sorunca Türkan Hatun ekledi: "Bu da sizin kerametiniz midir şeyhim?" Necmeddin Kübra ise şöyle yanıtladı "Celaleddin bir ummandır. Göğsünde ne sakladığını kim bilebilir?"

İzlemek İçin Tıklayın

CANLI YAYIN