Samsa böreği nasıl yapılır?

GİRİŞ TARİHİ:  01.07.2025, 15:56 GÜNCELLEME TARİHİ:  02 Temmuz 2025 Çarşamba, 16:27
ABONE OL
Samsa böreği nasıl yapılır?

Samsa böreği Güney Asya ülkeleri Hindistan, Pakistan ve Nepal'de çokça tüketilen, Portekiz ve Doğu Afrika'ya da yayılmış bir börek çeşididir.

Özbek mutfağı denince akla enfes lezzetlerden biri olan Samsa böreği gelir. Samsa böreği, ince yufka ile hazırlanan ve iç harcında genellikle dana eti, soğan gibi malzemelerin de bulunduğu el açması bir börek çeşididir. Samsa böreği yapılışı hem çok kolay hem pratik ve lezzetli olmasıyla sofralara keyif katacak.

Samsa böreği tarifi İçin malzemeler

Hamur;
4 su bardağı un (250 ml ölçülü)
1 tatlı kaşığı tuz
250-300 ml su

Yufka aralarını yağlamak İçin;
220 ml eritilmiş tereyağı veya 300-350 gr oda sıcaklığında tereyağı

İç harcı;
400-450 gram dana veya kuzu kıyma
4-5 adet ince kıyılmış soğan
Tuz
Karabiber (Toz)

Üzeri için;
2 yumurta sarısı
2 tatlı kaşığı sıvı yağı
Kara çörekotu
Künçüt

Samsa böreğinin yapılışı:

Hamur için un elenir ve ılık suda tuz karıştırılır.
Tam hamur olana kadar ne sert ne de yumuşak olmayan bir hamur yoğrulur.
35-50 dakika oda sıcaklığında üzeri kapalı olarak dinlendirilir hamur.
Hamur 0,5 cm incelikte açılır ve yağı üzerinde gezdirilir. Daha sonra rulo gibi dikkatlice sararız.
4 parmak ölçülü dilimlere böleriz.
40-60 dakika buzdolabında bekletiriz.
Buzdolabından çıkarıp 1 cm açıyoruz ve iç harçtan 1-2 çay kaşığı yerleştirip üçgen şeklini veriyoruz.
Bitiştirdiğimiz hamur uçlarını alt tarafa çeviririz.
Tepsiye dizip üzerine yumurta sarısı karışımı süreriz ve kara çörekotu, künçüt serpip önceden ısıtılmış 180-200 derecelik fırında 25-30 dakika pişiririz.
İç harcın hazırlanması, et kıyma, soğan da ince doğranır ve tuz, toz karabiber de ilave edilip karıştırılır.

Mutfak Bahane bölümlerini izlemek için tıklayın!

CANLI YAYIN