Virüs psikolojimizi nasıl etkiledi?

GİRİŞ TARİHİ:  06.05.2020, 14:41 GÜNCELLEME TARİHİ:  11 Mayıs 2020 Pazartesi, 13:10
Virüs psikolojimizi nasıl etkiledi?

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınıyla ülkemizde savaşıyor. Vaka sayılarını kontrol altında tutmak ve yayılmasını engellemek amacıyla her ülke kendine göre önlemler alıyor. Bu alınan önlemlerin başında yayılma hızını engellemek amacıyla insanlardan uzak durmak yani sosyal mesafeyi korumak geliyor.Sosyal bir varlık olan insanın evde kalması, yakın çevresiyle bile arasına mesafe koyması beraberinde psikolojik sorunları da beraberinde getiriyor.

"Geleceği planla, kaygıyı azalt!"

atv Kahvaltı Haberleri'nde Nihan Günay'ın konuğu Uzman Psikolog Esra Ezmeci bu zorlu süreçte insanların psikolojilerini korumak için neler yapması gerektiğini anlattı. Bu koronavirüs sürecinde geleceğe dair plan yapmak çok önemli, hayatımızın bir programı, geleceği var diyen Ezmeci: "Bir doğal afet sürecindeyiz ve hiç bilmediğimiz bir doğal afet. Tabi ki bu bizde kaygı ve korku yaratıyor. Buradaki en önemli etken kaygıyı faydalı bir biçimde kullanmak. Kaygıyı nasıl faydalı bir biçimde kullanabiliriz.Bizim bu korunma önlemleri için yeterli derecede yapmayı işe yarıyorsa o zaman bu iyi kaygı.... Kalp çarpımtım var, bedenimde ağrılar dolaşıyor, sanki burnum tıkandı, sanki başım ağrıdı gibi hissediyorsanız burada o zaman kaygının fazlası var."

Ağrılarınız psikolojik mi nasıl anlarsınız?

Soruları yanıtlayan Esra Ezmeci şunları söyledi. "Bir saat önce başınız ağrıdı, sonra omzunuz, sonra karnınız ağrıdıysa bu psikolojiktir. Gerçek ağrı tek bir yerde olur, tek bir yerden semptom verir. Dolaşıyorsa bu belirtiler o zaman bu psikolojik belirtilerde ve gerçek değildir!"

CANLI YAYIN