Kerpeten Ali'ye zaafım var

GİRİŞ TARİHİ:  31.05.2010, 12:00 GÜNCELLEME TARİHİ:  31 Mayıs 2010 Pazartesi, 12:04

atv'nin sevilen dizisi 'Ezel'de canlandırdığı 'Tefo' karakteriyle adından söz ettiren genç oyuncu Sarp Akkaya, dizinin yarattığı etkiden dolayı hem şaşkın hem de oldukça keyifli... Özellikle Tuncel Kurtiz'le karşılıklı oynamanın kendisini çok heyecanlandırdığını söyleyen Akkaya, "Tuncel Kurtiz'in karşısında oynamak herkese nasip olmaz. Böyle bir ayrıcalığa sahip olmak çok keyifli bir şey" diyor. Akkaya, sorularımızı yanıtladı...

Ablanız Esra Akkaya da oyuncu. Bu açıdan kendinizi şanslı hissediyor musunuz?
Evet, hissediyorum ama sadece şans insanı bir yere getirmiyor. Evet, bir oyuncu için şans çok önemli bir faktör ama çok çalışmak gerekiyor öncelikle. Ben çok çalışıyorum. Oyunculuğun en önemli parçalarından birinin çalışmak ve disiplin olduğunu düşünüyorum. Dolayısıyla ben de bunun meyvesini yiyorum.

AYRICALIKLI HİSSEDİYORUM
Çok çalışıyorum derken neler yapıyorsunuz mesela....
Senaryo gelir gelmez saat kaç olursa olsun mutlaka okurum. Bütün senaryoyu okuduktan sonra eğer sabah setim yoksa, kendi sahnelerimi çalışmaya başlarım. Setim varsa, sete gitmeden iki saat önce kalkar mutlaka çalışırım.

Normali de bu değil mi zaten?
Budur tabii ki.. Yani bu olması lazım aslında ama, bizim set için söylemiyorum, bazı oyuncular sahnelerini sette öğrenirler. Ben ekstra bir çaba sarfettiğimi söylüyorum.

Oynarken doğaçlama yapıyor musunuz?
Hayır, kesinlikle yapmıyorum. Bizde, senaryoda ne yazıyorsa kelimesi kelimesine o söylenir. Hatta doğaçlama gibi görünen yerler bile senaryoda yazılıdır. Kurduğumuz devrik cümleler bile, senaryoda o şekilde yazıldığı içindir.

'Ezel'i izlettiren ve başarının mimarı sayılan şey de senaryonun gücü değil mi?
Evet. Senaristlerimiz çok güzel yazıyorlar. Birçok mimar biraraya geldik ve ortaya böyle bir şey çıktı.

Ekip de çok önemli değil mi bu başarıda?
Tuncel Kurtiz, Barış Falay, Yiğit Özşener ve Kenan İmirzalıoğlu gibi kendisiyle, mesleğiyle barışık insanları biraraya toplayıp böyle bir iş ortaya koymak Ay Yapım'ın başarısıdır. Ben böyle bir kadroda yer aldığım için kendimi şanslı sayıyorum. Ben tecrübe edinmeye başlayan bir oyuncuyum ve benden daha tecrübeli bu oyunculardan etkilenmemem olanaksız. Bu öğrenme sürecinden büyük keyif alıyorum. Tuncel Kurtiz gibi bir isimle karşılıklı oynayıp da heyecanlanmadım diyene şaşarım. Kurtiz'in karşısında oynamak herkese nasip olmaz. Böyle bir ayrıcalığa sahip olmak çok keyifli.

Yorucu çalışma koşullarına rağmen eğlenceli bir set olsa gerek...
Biz çok iyi bir uyum sağladık. Arkadaşlığımız set dışında da devam ediyor. Herkes birbiriyle çok iyi anlaşıyor, herkes çok neşeli. Barış'la Yiğit çok güldürüyorlar beni. Kenan'a da çok gülüyorum bazen. Herkesin espri anlayışı çok farklı. Her şeye gülebiliyoruz. Bade de çok komiktir. İşin beğeniliyor olması bizi motive ediyor ve mutlu kılıyor. Bu da sete yansıyor tabii.

'Tefo' rolü sizi nasıl etkiledi, hayatınızda neler değiştirdi?
Çok şey değiştirdi. Her oyuncuya nasip olmayacak bir çıkış yaşamamı ve daha çok insana ulaşmamı sağladı. Tiyatroda en iyi ihtimalle 250-300 kişiye ulaşıyoruz bir temsilde. Ama dizide bir bölümle milyonlara ulaşabiliyoruz. Bu da ister istemez tanınırlığınızı artırıyor.

Tanınır olmak nasıl bir duygu peki?
Ün, şan, şöhret gibi şeyler bana katılmış olarak gördüğüm sıfatlar değil. Çünkü şöhret bizim yarattığımız bir şey değil. O, insanların bize verdiği paye. Şöhret olmakla, tanınmış bir oyuncu olmak arasında ince bir çizgi var. Ben tanınmış oyuncu olmayı çok isteyen biriyim. Çünkü şöhret olmak için illa oyunculuk yapmanız gerekmiyor. Başbakanlığın önünde kasa atınca da şöhret oluyorsunuz. Şöhret olmak o kadar kolay bir şey.

'TEFO'YA ÇOK ÜZÜLÜYORUM
Peki 'Tefo'nun durumu ne olacak?
'Ali' de durumu anladı. Herkesten tokat yedi 'Tefo'. İnanın 'Tefo'nun durumunu ben de merak ediyorum. Keşke bilebilsem. Her hafta senaristleri arayıp soruyorum ve onlar da inatla söylemiyorlar. En az sizin kadar ben de merak ediyorum.

'Tefo'nun yerinde olmak ister miydiniz?
Yok, kim ister ya! 'Tefo'ya çok üzülüyorum. Bir yere ait olamamak kadar insanı üzen, yaralayan bir şey yok sanırım.

'Tefo'yu oynamasaydınız dizide hangi karakteri canlandırmak isterdiniz?
Kesinlikle 'Kerpeten Ali'. Ama bence Barış Falay o kadar güzel oynuyor ki, döktürüyor resmen. Aynı şeyi Kenan ve Yiğit için de söyleyebilirim. O kıyafetleri o kadar güzel üzerlerine giyiyorlar ki, hayranlıkla seyrediyorum onları. Ama benim 'Kerpeten Ali'ye zaafım var. O rolü çok seviyorum.

'TEFO' DA BEN DE ÇOK DUYGUSALIZ
'Tefo'yla hiç benzeyen yanlarınız var mı?
Var. Bir oyuncunun oynadığı karakterde kendinden bir şeyler oluyor ki, insanlar onu beğeniyorlar. İzleyenler için o karakter gerçek oluyor. Bu gerçeklik de bir şekilde verilebilir: Oyuncunun kendinden bir şeyler katmasıyla... Dolayısıyla 'Tefo'yla benzerliklerimin olmaması imkansız. Çünkü o benim yarattığım bir karakter ve tabii ki benden parçalar olacak. Bence en benzer tarafımız duygusallığımız.

Ayrışan bir yönünüz var mı peki?
Var tabii, adam öldürmüyorum mesela (gülüyor).

Hedefiniz nedir?
Ben oyunculuk mesleğinin bir neferiyim. Mesleğim benden daha büyük. Ölene kadar oyunculuk yapmak istiyorum. 'İyi bir oyuncu' diye anılmak istiyorum. Sinema filmi yapmak istiyorum. En büyük arzum şu anda o.
CANLI YAYIN