Osman Bey, Umur Bey'in karşısına dikildi

GİRİŞ TARİHİ:  06.05.2021, 00:22
Osman Bey, Umur Bey'in karşısına dikildi

‘Kuruluş Osman’ın heyecanla takip edilen 57’nci bölümünde, Osman Bey, Togay’la savaşıp planlarını bozmaması için uyardığı Umur Bey’in Nikola’yla birlikte savaş girmesine engel olmak için karşısına dikildi. İki Türk beyinin çatışmaya doğru giden anlaşmazlığını araya giren Şeyh Edebalı çözüme kavuşturdu.

Selçuklu Sultanı Mesud'la yaptığı konuşma neticesinde Moğollara tabiymiş gibi görünmeyi kabul eden Osman Bey, tüm uyarılarına rağmen Umur Bey'in Togay'a saldıracağı öğrenince derhal harekete geçti. Alpleri ile birlikte Umur Bey ve kuvvetlerinin karşısına çıkan Osman Bey, "Umur Bey! Kararım kesindir. Müslüman'ın âlî menfaatini şahsi garazın için çiğnetmeyeceğim! Tez geri dönesiniz" dedi.

Umur Bey, "Söz bitmiştir Osman Bey! Gazaya gidenlerin yolundan çekilesiniz" diyerek savaşta kararlı olduğunu gösterirken, Malhun Hatun'un beyleri yatıştırma gayreti sonuç vermedi. Alpler karşılıklı savaş pozisyonu alırken, durumu haber alan Şeyh Edebalı dervişleriyle birlikte yetişti.

Beyleri durduran Şeyh Edebalı, "Umur Bey! Sen ne edersin? Tez bu yoldan dönesin" diyerek Umur Bey'i uyardı. Umur Bey'in "Şeyhim! Senin adaletine güveniriz. Amma Osman Bey'e sözün 'Durasın'; bize ise sözün 'Dönesin'dir. Biz dönmeye razı olaydık, zaten mesele kalmazdı" itirazı üzerine Şeyh Edebalı "Osman Bey'in lafını yere düşürdüm dersin Umur Bey. Benim lafımı da mı düşüreceksin" dedi.

Umur Bey'in "Gaza bize farz değil midir şeyhim?" sorusuna Şeyh Edebalı'nın "Gaza farzdır. İkilik çıkarmaksa haramdır" cevabı Umur Bey'in gardını düşürdü. Umur Bey "Buraya gaza için geldik. Allah biliyor ya beni yolumdan Edebalı'dan başkası döndüremezdi" diyerek çekilmeyi kabul etti.

Gerginliğin sona ermesinin ardından Şeyh Edebalı, Osman Bey'i kenara çekerek şöyle konuştu: "Gayrı, bu anlaşmazlığın nihayete ermesi, Türkmenlerin kaderi için zaruri hale gelmiştir. Bunun da tek bir yolu vardır. Ertuğrul Gazi'nin vasiyetini yerine getireceksin. Umur Bey'in kızı Malhun Hatun'la evleneceksin!" Şeyh Edebalı'nın bu sözleri Osman Bey'i büyük bir şaşkınlığa sürükledi.

Yapımcılığını Mehmet Bozdağ'ın; genel yönetmenliğini Metin Günay'ın ve başrolünü Osman Bey karakteriyle Burak Özçivit'in üstlendiği 'Kuruluş Osman'ın 57'nci bölümü de seyirciden büyük ilgi görürken, sosyal medyada da en çok konuşulanlar arasında yer aldı.

Sahneyi izlemek için tıklayın

CANLI YAYIN