ZİRAAT TÜRKİYE KUPASI CANLI YAYIN

Şah pilavı nasıl yapılır?

GİRİŞ TARİHİ: 01 Temmuz 2025 Salı, 15:10 GÜNCELLEME TARİHİ:  02 Temmuz 2025 Çarşamba, 16:27
ABONE OL

Şah pilavı nasıl yapılır?

Mutfak Bahane’de günü yemeği ‘Şah pilavı’. Azerbaycan mutfağının yöresel lezzetlerinden biridir. Pilavın yapımında kestane, kuru üzüm, kuzu eti, kestane, kuru kayısı ve safran kullanılır. Lezzet ve malzeme bakımından oldukça zengin bir pilavdır. Özellikle kalabalık sofralarda sıkça yerini alır.

Şah pilavı tarifi için gerekli malzemeler

2 su bardağı basmati pirinç
150 gr tereyağı
6 yemek kaşığı sıvı yağ
1/8çay kaşığı safran
300 gr kuzu kuşbaşı (haşlanmış)
1 adet kuru soğan
4 yemek kaşığı kuru üzüm
8 adet kuru kayısı
5 adet kuru erik
5 adet kestane (haşlanmış)
2 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
6 adet lavaş

Şah pilavı nasıl yapılır?

Safranı bir kaseye koyduktan sonra üzerine bir su bardağı sıcak su koyun ve arından demlenmeye bırakın.
Tereyağını eritin ve üzerinde biriken köpüğü alın.
Pirinçleri soğuk ve tuzlu suda bir saat kddar bekletin ve yıkayın ardından süzün.
Pirinçleri suda 10-15 dakika haşlayıp süzdükten sonra derin bir kaseye alın.
Pirinçlerin her yerine gelecek şekilde 4-5 yemek kaşığı safranlı sudan, bir tatlı kaşığı zerdeçal ve 4 yemek kaşığı kadar erimiş tereyağı koyup nazikçe karıştırın.
Derin bir tavaya erimiş tereyağını koyun ve ısıtın.
Tavaya sırasıyla haşlanmış kuzu etlerini, piyazlık doğranmış soğanı, ufak parça olan kuru kayısıları, kestaneleri, zerdeçalı, tuzu, karabiberi koyduktan sonra kızarana kadar hafifçe soteleyin.
Son olarak kuru üzümleri de koyup ocaktan alın.
Tava ya da tencereye lavaşları dış yüzeyini sıvı yağ ile yağlayarak boşluk kalmayacak şekilde yerleştirin.
Lavaşların içine önce pilavın yarısını koyun. Ardından etli karışımı koyun ve son olarak kalan pilavı da koyup, üzerine bir adet daha lavaş koyarak kapak gibi kapatın.
Lavaşların kenarlarını içe doğru katlayın, üzerine sıvı yağ gezdirin. 180 derecelik fırında 30-45 dakika lavaşlar kızarana kadar pişirin.
Pişen şah pilavını büyük bir tabağa ters çevirin. Lavaşları üstten kopmayacak şekilde dilimleyip açın ve içerisindeki pilavı hafifçe harmanlayıp sıcak olarak servis edin.

Herkese afiyet olsun…

Mutfak Bahane bölümlerini izlemek için tıklayın!

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.